Daniel Novák: Trenér premiér

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Někdo snad považuje premiérovu cestu do Číny uprostřed vládní vřavy za koledu o atentát. Důvod je však prostinký. Z agenturního zpravodajství je jasné, že odolat nemohl. Prostě musel, policajti nepolicajti.

„V Šanghaji se otevře první Disneyland v pevninské Číně,“ hlásá jeden z titulků. Sobotka si v říši středu musel také kopnout. Nikoli do koaličních partnerů, ale do meruny. Za asistence fotbalového matadora Tvrdíka se zapojil do tréninku klubu Kuo-an. Nabídku na post trenéra odmítl. Zatím. V případě atentátu by ji však ještě přehodnotil.

Ve středu měl ministr vnitra tiskovou konferenci o reformě policie, den nato hovořil ministr zdravotnictví o reformě psychiatrické péče. Po čase je to zase pěkný blázinec.

Kantorky a kantoři budou v září stávkovat, pokud jim stát nepřihodí deset procent. Bez ohledu na to, co si o tom kdo myslí, je třeba vyzdvihnout jejich taktický um. Učitelská stávka zrovna v září je sama o sobě poměrně citlivá záležitost. Před krajskými, potažmo sněmovními volbami to však může být bomba.

Oprava železniční trati Kladno–Praha do tří let hotová nebude, připustila Správa železniční dopravní cesty. Alespoň že už tedy bude ta rychlodráha na letiště. Slíbil to premiér Sobotka. Snad tomu nezabrání jeho případné trenérské angažmá.