Daniel Novák: Vyprošťovák na obzoru

stavba

stavba Zdroj: profimedia.cz

Ne, že by teď kolem veřejných tendrů nebylo veselo, ale nedávno muselo být ještě veseleji. Například ministr spojený s neobvykle rostoucí stavební firmou se tehdy musel omluvit z dýchánku „padesáti nejvěrnějších“, protože „už je deset dnů vožralej a potřebuje se vyspat“.

Není potom divu, že této rodině včetně kmotrů a kmotřenců nevoní, když jim někdo veselí kazí. Například veřejnost, které kdovíproč vadí, že korupce stojí ročně desítky miliard korun, o předražených zakázkách nemluvě. Asi kvůli tomu, že tuhle párty platí.

Nakonec se i vláda nechala populisticky protikorupční náladou tak zblbnout, že přišla s protikorupčním zákonem o veřejných zakázkách. Ve spojení se škrty státních investic způsobily vysychající penězovody mnohým ze zmiňované padesátky bolehlav. Avšak zdá se, že lidé na svých místech se nyní rozhodli vypovědět kocovině boj. Na obzoru je dvacátá novela zákona o veřejném zadávání. Pro členy rodiny vytoužený vyprošťovák.

Stavebním firmám vadí, že o nich média zpravují negativně. Například že ÚOHS šetří první stavařský kartelíček. Nebo že se někde vlní nová vozovka či koleje. Nebo že někde vozovka na koleje rovnou spadla. Nebo že se nějaká stavba prodraží o miliardy. Ani stavaři samotní ale nevědí, co pozitivní zpráva je. Protože jinak by se tolik z nich nezdráhalo informovat o nových zakázkách, vyhraných tendrech či nových trzích.

Asi jen nechtějí, aby na ně bylo vidět.

Potom však nejlepší zprávou z oboru bude, že ani rok po kolaudaci se silnice nezvlnila.

Petr Kužel: Zákon o veřejných zakázkách potřebuje revizi

Ještě jednou k veřejným zakázkám

Peníze došly, začněme přemýšlet