Daniel Novák: Wind of Change

Autonomní sociální centrum Klinika

Autonomní sociální centrum Klinika Zdroj: Petr zewlakk Vrabec

Majitelé pozemků vhodných k developerské výstavbě už nevědí, co by za ně chtěli. Zvláště když na ně už mají v kapse všechna razítka, takže se může začít okamžitě stavět. Developeři žehrají, že za takové výstavní parcely musí nekřesťansky solit. Což se investorům, kteří se nerozpakují zaplatit, může bohatě vrátit. Někomu ve výnosových procentech. Jinému ve skučení během příští krize.

Projekty typu Schengen nejsou výsledkem hezkých myšlenek jako spíše kapitalistické výdobytky. Automobilky již varovaly před „strašnými“ důsledky zpřísnění hraničních kontrol. Dopady iracionální protiuprchlické hysterie tak snad alespoň trochu vyváží racionalita kapitalistické akumulace. Pravda, ještě jsou tu ty ploty. Až zas někdy bude pravda a láska nad něčím vítězit, bude se u nich zase třeba hezky šermovat pákovkama a zpívat Wind of Change. Vítr změn ale zatím přináší jen divný smrad.

Andrej Babiš se dal na Twitteru slyšet, že aktivisté z pražského squatu Klinika mají smůlu a podporu od něj čekat nemůžou. Kdeže loňské sněhy jsou. Tehdy nejpopulárnější politik kulturněsociální centrum navštívil a ještě si tam – jak nacvičil na zasedáních evropských ministrů financí – pořídil selfíčko. Squateři si teď můžou akorát tak oprášit Havlíčka: „Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme.“