David Klimeš: Ministerstvo zemědělství na cestě ke dnu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 David Tesar

Předseda ODS Petr Nečas může být spokojen. Po setrvalém poklesu podpory z regionů si nyní zavázal významného spojence ze středních Čech. Zároveň se ale Nečas jako premiér musí trochu stydět, když na rezort zemědělství nominuje po bývalém náměstkovi ministerstva financí dopraváka. Ministr zemědělství samozřejmě nemusí nutně páchnout mrvou, aby se ukázal jako schopný manažer. Ale rozhodně nesmí na hony zapáchat trafikantstvím a nadřazováním zájmů jedné partaje nad zájem koaliční vlády.

Hájit Ivana Fuksu je skoro nemožné. Jeho politickou pověst nenávratně poškodilo jeho místostarostovské období v Příbrami, v devadesátých letech zvané též středočeské Palermo. K zemědělství navíc přišel jako slepý k houslím, v předchozím angažmá u svého patrona Miroslava Kalouska fungoval na ministerstvu financí jako privatizátor státního majetku.

Ale stejně nakonec neodchází v kabátu z ostudy, jak se nám snaží namluvit jeho stranický rival Nečas. Podporoval české potraviny, dokázal přitom v rezortu i škrtat a nezdary kolem bioplynu nepadají jen na jeho hlavu. Navíc týden před představením reformy společné zemědělské politiky EU je Fuksovo odvolání takovou miniaturní obdobou svržení Topolánkovy vlády během předsednictví EU – žádné argumenty nemohou odůvodnit, proč se zájmům státu v rozhodující chvíli podkopávají nohy.

Nečas tak dokonává degradaci ministerstva zemědělství k samému dnu. Rezort od dob panování Josefa Luxe nabral sestupnou tendenci, když vykutálená trojice Fencl, Palas, Zgarba brala rezort jen jako příležitost zařádit si při prodeji státních pozemků. Ještě horším řešením ale bylo nahradit zemědělské lobbisty amatéry, kteří tak nějak zbyli po rozdání zajímavějších pašalíků. Začalo to ještě za vlády ČSSD ekonomem Janem Mládkem, což později trumfla ODS zahraničněpolitickým expertem Petrem Gandalovičem, privatizátorem Fuksou a nyní dopravákem Bendlem.

Je dost dobře možné, že Bendl bude stále lepším ministrem než Palas nebo Zgarba. Nicméně s jeho kvalifikací hasiče, Jágrova kamaráda a chvilkového ministra dopravy bude trvat měsíce, než bude schopen mít na něco názor. A to je nebezpečné nejen kvůli finišující reformě evropských zemědělských dotací, ale i kvůli kritizované správě Lesů ČR. Pokud Fuksa padl jen kvůli vnitrostranickému sporu v ODS, je to totiž stále ta lepší varianta.

Ještě horší by bylo, kdyby se potvrdilo Fuksovo varování, že se k Lesům ČR potřebuje dostat Vít Bárta. Nezapomínejme, že se nad Nečasovou koaliční vládou stále vznáší děsivá úvaha Kristýny Kočí o Bártovi: „On šel do tý politiky, ale on ty prachy pro ABL ještě nevydělal.“

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.