Die Presse: Velký jarní úklid

Čchen Kuang-čcheng

Čchen Kuang-čcheng Zdroj: ctk

Nakonec to bylo až překvapivě rychlé. Přesně tři týdny poté, co čínský aktivista Čchen Kuang-čcheng veřejně oznámil, že mu v Číně jde o život a že chce vycestovat do USA, už je v New Yorku s oficiálním povolením vycestovat v kapse. A nikoli sám, nýbrž s rodinou. Normálně melou mlýny lidové republiky mnohem pomaleji, pokud tedy mezi jejich kameny nespadne někdo nepohodlný.

Nyní šlo vše takto hladce ze dvou důvodů. Zaprvé můžeme klidně vycházet z toho, že Čchenova mediální všudypřítomnost lezla čínským partajním kádrům na nervy.

A zadruhé titíž kádrové mají momentálně plné ruce práce s velkým jarním úklidem ve vlastní komunistické straně. Když se v ústředním výboru kutálejí hlavy a střetávají se tu různé diverzní skupiny, pak nikdo nestojí o další zdroje potíží. Jaké následky bude mít Čchenův případ pro další disidenty, není jasné. Jediné, co lze nyní říci s jistotou, je, že do podzimního předání moci čekají Čínu – i nás – ještě velmi napínavé časy.

The Daily Telegraph: Sjednoceni kolem ohně

Olympijský oheň dorazil do Británie a začíná osvětlovat celou zemi. Přivezen z Olympie, dějiště antických her, bude nesen dalších osm tisíc mil po celé Británii osmi tisíci světlonoši, než dorazí na zahajovací ceremoniál v Londýně. Pomyšlení, že pochodeň projde více než tisícovkou našich měst, obcí a vsí, je inspirující. Jak dokazuje naše reportáž, už nyní oheň šíří vlnu nadšení a vzrušení v hrabství Cornwall, kde jeho dlouhá cesta začala.

Někteří přihlížející s překvapením zjistili, že příjezd olympijského ohně jim vehnal do očí slzy. Zároveň se zdá, že pochodeň, jakoby působením sympatetické magie, přináší vytoužené letní teplo na naše v mracích zahalené ostrovy. Oheň olympijské myšlenky by si neměl nikdo přivlastňovat; je to společné bohatství. Ale se samotnými pochodněmi (je jich osm tisíc, pro každého světlonoše jedna) je to jiné. Jedna už je na prodej na eBay za 1550 liber. Přesto věříme, že obohacení, které olympijský oheň slibuje lidem v naší zemi, je nevyčíslitelné.

SME: Zasloužené oslavy

Hokejisty čekají doma zasloužené oslavy. Na šampionátu ve Finsku si vydobyli respekt i u největších hokejových gigantů.
Po vyřazení 24násobných mistrů světa z Kanady ve čtvrtfinále si Slováci v semifinále obdivuhodně poradili i s českým rivalem.

Zastavili je až 25násobní mistři světa z Ruska. Objektivně silnější lavinu jsme dokázali udržet jen v první třetině. Slovenský tým trenéra Vladimíra Vůjtka si díky své nezlomnosti získal v Helsinkách sympatie i nezainteresovaných diváků. Naši nevedli silácké řeči, nefaulovali, bojovali i přes bolest. Hlavní ale je, že jim uvěřil jejich vlastní národ a po letech vyšel do ulic. Do poslední sekundy s nimi prožíval velkou hokejovou cestu. Stříbrné medaile na krku velikého kapitána Cháry a ostatních zvyšují sebevědomí celé země.