Die Tageszeitung: Trýznitelé a osvoboditelé

Věznice Guantánamo

Věznice Guantánamo Zdroj: wikimedia.org

Podíl NATO na válce v Libyi je terčem kritiky těch, kteří tvrdí, že šlo jen o snahu Západu pojistit si vlastní zájmy v ropné zemi. Válka pak umožnila svrhnout nemilovaný režim a nahradit jej jiným, k Západu vstřícnějším.

Pomoc civilistům ohroženým masakrem v Benghází, jež stála na začátku konfliktu, mohou tito kritici odepsat jako součást propagandy. Nyní ovšem unikly depeše, které mohou tímto pohledem na svět dost otřást. Ukazují na kamarádství mezi Kaddáfího režimem a Západem, především USA. Nejde jen o ropné kontrakty a uprchlíky.

Západ se paktoval s Kaddáfím ještě v jedné oblasti: v trýznění. Bushova administrativa posílala podezřelé z terorismu do Tripolisu, kde docházelo k nevybíravým výslechům. Výpomoc šla tak daleko, že američtí agenti v Bangkoku násilím zatkli jednoho z Kaddáfího odpůrců a poslali jej vůdci do Libye. Bohužel pro USA dnes tento muž stojí na straně vítězů. Je na tom hezky vidět, jak málo v chladné zahraniční politice znamená schematické myšlení v kategoriích přítel – nepřítel.