Dušan Kütner: Developerům se neodporuje

Stanice metra Národní třída

Stanice metra Národní třída Zdroj: E15

Klub za starou Prahu a Děti Země jsou prý zločinecké organizace, Martin C. Putna lhář a obecně literární historici, kritici a pedagogové „vymývači mozků, falšovatelé informací, podpláceči veřejnosti, vrazi české společnosti a velelháři“.

To vše dokázal vměstnat do reakce na nepříliš nápadité Putnovo rýpnutí si do developerů v Praze mluvčí jednoho z nich. Až zase bude někdo developerům vyčítat aroganci a sebestřednost, lepší důkaz těžko najde.

Ano, stanice metra Národní třída byla zavřena dva roky kvůli rekonstrukci hrazené Dopravním podnikem a výstavbě obchodního centra soukromého investora. Díky tomu víme, že tato stanice mnohým vůbec nechyběla, protože je to na ni z Můstku jen kousek.

A cestující měli radost, že se cesta metrem zrychlila o další, obvykle nekonečnou, minutu. Jestli těch 600 milionů nemělo jít na něco lepšího. Třeba na další bytový dům, který – přes veškeré ujišťování o službě celého centra na Národní třídě veřejnosti – je čistě náhodou součástí výstavby přesně na místě, kde bývala část parku.

V Praze prý vznikla anketa na téma, čí sochu by si obyvatelé města přáli na Letné na místě, kde kdysi stával tatíček Stalin. Mezi nominovanými jsou Karlové IV. a Gott i Václav Havel, kupodivu chybí Jára Cimrman. Celou anketu však poněkud kazí fakt, že jde zřejmě o další z virálních reklamních kampaní, která navíc bez souhlasu používá logo Prahy. Tedy doufejme, protože socha božského Karla v nadživotní velikosti by trumfla i sebehranatější developerskou kostku.