Dušan Kütner: Jak rozkrájet slavíka

Publikum, které přišlo do Lucerny na koncert k poctě Václava Havla

Publikum, které přišlo do Lucerny na koncert k poctě Václava Havla Zdroj: ctk

Autor těchto řádek mimo jiné píše i o potravinářství, a tak se nemůže nevyjádřit ke kauze pseudoumělce jménem Řezník. Dotyčný je zástupcem takzvaného horrorcore rapu.

Kvůli jeho kouskům plným vulgarity, zobrazení násilí, xenofobie a extremismu (ostatně předloni si přivydělával prodejem triček se zobrazením masového vraha Anderse Breivika) jej pořadatel ankety Český slavík vyřadil z kategorie Hvězda internetu, v níž byl adeptem na vítězství.

To vedlo k protestnímu odchodu z ankety několik výrazně známějších zpěváků. Prekérní situace. Na jedné straně by měl dotyčný dostat metál, neboť se mu podařilo to, o co se léta pokoušela řada seriózních hudebních kritiků. Dokázal totiž zatím nejvíce rozložit vcelku nesmyslnou a zprofanovanou akci, jakou Český slavík v její aktuální podobě je.

Tedy mimo jiné anketu, v níž se do popředí dostávají a léta zůstávají lidé, kteří často již ani nevydávají nové autorské desky a koncertují nanejvýš v lukrativním předvánočním čase. Ankety, v níž se letos v první stovce umístilo hned sedm léta zemřelých zpěváků, z nichž šest si dokonce meziročně polepšilo.

Na druhé straně i přes zaklínání se nadsázkou a svobodou slova není Řezníkova „tvorba“ nic, o co by musel člověk přijít, pokud zrovna nesnědl něco otráveného a potřebuje to rychle vydávit. Jako vždy to ovšem celé přejde a kdoví, kde bude Řezník za rok.

Své by o tom mohl vyprávět Daniel Mrózek. Že nevíte, kdo to je? Loni byl ve Slavíku na krásném devátém místě. A letos? Stosedmnáctý.