Dušan Kütner: Logický krok z Vietnamu

VietinBank

VietinBank Zdroj: Profimedia

Do Česka míří první vietnamská banka VietinBank, jedna z pěti největších na tamním trhu. Je to plán logický a až překvapivě dlouho nerealizovaný. Vietnamská komunita se v Česku cíleně vyhýbá nějaké větší integraci s Čechy a vytvořila si svůj vlastní svět.

Jako například v pověstné tržnici Sapa v pražské Písnici včetně školek a ordinací a bezpochyby i systému finanční výpomoci a půjček, u nichž se úroky mohou pohybovat ve výších, které lze označit jako lichvu. Po letech tvrdé práce s deseti až dvanáctihodinovou pracovní dobou přitom logicky vzrůstá počet Vietnamců v Česku, kteří by své již nemalé peníze rádi uložili opět u někoho z jejich světa. Takže proč ne u vietnamské banky.

Absolventi proslulé plzeňské právnické fakulty, na kterou před třemi lety prasklo, že umožňuje VIP studentům z řad politiků a dalších celebrit vystudovat i za několik měsíců, a tituly udělovala stejně podivně, jako některé studenty přijímala, oznámkovali úroveň vzdělání na fakultě jako „velmi dobrou“, tedy dvojkou. Kategorii „schopnosti kritického myšlení“ ohodnotila jako „velmi dobrou“ celá polovina respondentů.

To je poněkud v rozporu s tím, že má tato fakulta kvůli nedostatečné garanci úrovně výuky akreditaci na hlavní magisterský obor pouze do října 2013 a rezort školství již dříve fakultě zakázal přijímat nové studenty. S tou schopností kritického myšlení studentů a absolventů to asi nakonec nebude tak horké.