Dušan Kütner: Matoucí žebříčky

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova

Česko má podle aktuálního vydání amerického časopisu Forbes šest dolarových miliardářů. Jako každý žebříček ale obsahuje pár nepřesností. Forbes například razantně vzal u huby vicepremiéra, ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše. Na kontě má podle časopisu 2,4 miliardy dolarů, což jej řadí na pozici číslo 731. Forbes ale zapomněl započítat oněch zhruba 55 miliard dolarů českého rozpočtu, kterému jako ministr financí vládne, a obral jej tak o krásné páté místo.

Poláků je zhruba třiapůlkrát více než obyvatel Česka, dolarových miliardářů je mezi nimi ale jen pět. Maďaři, Slováci, pobaltské země či Bulharsko dokonce vyšli naprázdno. Zejména u Slovenska – Babišovy to rodné hroudy, dodnes mající patrný vliv na jeho verbální projev – je to čirá nespravedlnost. To na Ukrajině, zemi zmítané krizí a bojem o Krym, je dolarových miliardářů rovných devět. Kupodivu mezi nimi není exprezident Janukovyč. Otázkou je, kolik jich bude Ukrajinu reprezentovat příští rok poté, co Rusko anektuje Krym.

K situaci na Krymu se mimochodem včera vyjádřila také kandidátka KSČM do europarlamentu Pavla Šlahúnková. Prý „odmítá jakékoli násilí, zbytečnou smrt i válku mezi občany“. Krásná slova od zástupce strany, jejíž předchůdce nechal do roku 1989 na hranicích či na šibenici umřít stovky lidí a desítky tisíc jich zavřel do vězení jen pro jejich odlišný názor. A podle nynější komunistické poslankyně Semelové přece právem.