Dušan Kütner: Utrpěná výhra

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda

Jedno z nejtěsnějších vítězství zažila televizní skupina Nova ve srovnání ročních podílů na trhu. Její celodenní podíl na divácích starších patnácti let byl v průměru za celý loňský rok necelých 31 procent, takže veřejnoprávní Českou televizi trhla o pouhé tři desetiny bodu (pravda, komerční jednička cílí na věkovou skupinu lidí od patnácti do 54 let, kde jsou rozdíly vyšší).

Uvidíme, zda ČT letos zopakuje své první místo z roku 2012, kdy jí mimo jiné pomohla letní olympiáda a evropský šampionát ve fotbale, jež má sportovní svět na programu i letos. Z výše uvedeného ale patrně plyne zajímavý paradox – čím více stanic Nova vysílá, tím více se na první místo nadře.

Malé vítězství, také vítězství. Na poklesu podílů se samozřejmě pár procenty podílel nástup nových digitálních stanic v čele s Barrandovem TV a menšími tematickými stanicemi. Zejména na Barrandově v sousedství Novy na začátku nového roku lítaly špunty od šampusů. Stanice s obvyklým podílem kolem pěti procent se prý – byť jen podle vlastních údajů – stala na Silvestra přesně od 21.01 hodin na celé čtyři(!) minuty poprvé v historii jedničkou na celém televizním trhu s podílem 22 procent. Stalo se tak sedm let od zahájení vysílání provázeného miliardovými investicemi a dřívějšími každoročními stamilionovými ztrátami vedoucími až ke změně majitele. Gratulujeme k výnosné investici oprávněně zvané dlouhodobá.