Glosa Jany Havligerové: Levičáci z ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jakub Poláček

Česko bude dál žít na sekeru. To je vizitka vůdce hnutí ANO, který při vstupu do politiky sliboval vyrovnané státní finance. Ne že by to byla novinka. To jen Babišova vláda dala oficiální punc na delší dobu známý plán: státní rozpočty budou deficitní prakticky po celé volební období. Napřesrok by výdaje měly růst většině úřadů a ministerstev. Existují však i výjimky, jako je například rezort zdravotnictví, a tak ještě není úplně jasno.

V létě chce správkyně státní pokladny s ministry jednat o jejich dalších požadavcích. Debatovat se má třeba o penězích pro začínající lékaře či o navýšení platů pro nepedagogické pracovníky ve školství. A to ještě nevíme, s čím vším přijdou levicoví partneři případného nového kabinetu.

Jak je ale vidět, hnutí ANO je ani nepotřebuje. Na soutěž o to, kdo se voličům předvede jako razantnější bijec za velkorysou sociální politiku, si anoisté pohodlně vystačí sami. Opakovat, že v době růstu je rozpočtový deficit v desítkách miliard téměř zločinem, je marnost nad marnost.