Zápisník Michala Noska: Pivo levnější nebude

Pivo

Pivo Zdroj: Shutterstock

Hypotéky jen pro bohaté. Centrální banka od října zpřísní pravidla poskytování hypoték. Chce udržet stabilitu a zabránit předlužování. Na první pohled chvályhodná myšlenka však v praxi znamená, že pro řadu současných a budoucích mladých lidí se rozplynul sen o vlastním bydlení. Nástupní platy stále nejsou nijak oslnivé, a když se člověk dopracuje k příjmu, který podmínky hypotéky splňuje, bude už příliš starý na založení rodiny.

Kauza poslaneckých trafik, která přesně před pěti lety vedla k pádu vlády premiéra Nečase, je znovu na začátku. Soudkyně Králová se totiž rozhodla, že nebude přihlížet k policejním odposlechům. Státní zástupce tak bude muset v kauze údajného uplácení použít jiné důkazy, ale nedokáže si představit, jakými jinými způsoby si měli kriminalisté důkazy o trestné činnosti opatřit. Proto se totožná situace bude opakovat v odvolacím řízení a dále případně u Nejvyššího a Ústavního soudu.

Rozsudek se tak odsouvá do nedohledna a právníci, státní zástupci a soudci mají práci třeba na dalších pět let. A pak případ decentně zmizí v zapomenutí, stejně jako povědomí o celé Nečasově vládě a jejích skandálech.

Premiér Babiš si chce udobřit hostinské, otrávené kontrolními hlášeními, EET a řadou zákazů. Tak jim prostě sníží daň z piva z jednadvaceti na deset procent a je to. Hosté restaurací ale jásat nemohou. Jim to pivo nezlevní.