Glosa Jany Havligerové: Padouch nebo hrdina

Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) Zdroj: ČTK / Ondřej Deml

Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil
Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)
Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)
Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)
5
Fotogalerie

Novému šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi není co závidět. Rozhodnutí, zda přijmout pozvánku k cestě na Tchaj-wan, kterou zdědil po svém předchůdci, nebo couvnout před čínským tlakem, je pořádné dilema.

Jistěže je dobré obchodovat s Čínou, i když výsledky vzájemné výměny zboží nejsou oslnivé a český export ze silného čínského trhu zrovna neprofituje. Jistěže je potřeba respektovat politiku jednotné Číny, ale zároveň kvůli tomu tamnímu komunistickému režimu nepodlézat. Jenže to vše se snadněji řekne, než dodrží. Nejen kvůli postoji Pekingu.

V české společnosti jsou názory na to, jak se chovat k Číně, natolik vyhrocené, že je to hop nebo trop. Přesně takové rozhodnutí má před sebou předseda horní komory parlamentu. Je pochopitelné, že se kvůli cestě senátorů s podnikatelskou delegací na Tchaj-wan radí a hodlá radit prakticky se všemi ústavními činiteli. Ať ale porady dopadnou jakkoliv, stejně konečnou nálepku dostane osobně Vystrčil. Už teď si může být jistý, že pro jedny bude padouch a pro druhé hrdina.