Glosa Martina Čabana: Kampaň a logika

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Může to vypadat divně, když premiér a ministr dopravy podepisují na výjezdním zasedání vlády petici protestující proti tomu, že minulá vláda nedokázala pohnout s výstavbou obchvatu České Lípy. Připomeňme, že českolipský obchvat je od roku 2008 rozestavěný a od roku 2010 stavba stojí. A připomeňme také, že v minulé vládě byl dnešní premiér prvním vicepremiérem a dnešní ministr dopravy v ní byl ministrem dopravy. Ale proč nepodepsat petici, když se u toho můžete vyfotit na Facebook.

Není to úplná novinka. Už loni před volbami kráčel v houfu odborářů demonstrujících za vyšší platy ve státní správě premiér Sobotka, fakticky zaměstnavatel pracovníků ve státní správě. Když se vede kampaň, na nějaký ten logický kotrmelec se nehledí. A Andrej Babiš vede permanentní kampaň.

Dělal to čtyři roky před volbami a bude to dělat dál. Ne proto, že by počítal s předčasnými volbami, i když pokud by na tento nepravděpodobný scénář došlo, bude připraven. Ale proto, že to umí. A že to, logika nelogika, funguje.