Glosa Martina Čabana: Babiš v muzeu

Babiš

Babiš Zdroj: Foto Aha! – Karel Kopáč, ČTK, ara

Mimořádná schůze sněmovny, která se měla zaobírat odvoláním Tomia Okamury z křesla místopředsedy dolní komory, skončila dřív, než začala – poslanci neschválili program. Přesto nebyla beze smyslu. 

Pavel Bělobrádek a Miroslav Kalousek se v diskuzi o programu vybičovali k výtečným rétorickým výkonům, poslanci demokratických stran dorazili v hojných počtech, takže výsledná hlasovací listina pěkně odráží hodnotové nastavení současné sněmovny.

Za Okamurou se sešikoval blok jeho poslanců a komunistů a o odmítnutí programu schůze už se pak postarali poslanci ANO. S čestnou výjimkou poslance Vyzuly, který za svou podporu programu sklidil dlouhý potlesk od poslanců zprava.

Příznačné je, že se na schůzi nedostavil premiér Babiš, který si, tak jako při volbě mlátičky Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS, ošemetným hlasováním nechtěl špinit ruce a raději se fotil na Facebook v Muzeu romské kultury. Ve stejný moment, kdy jeho poslanci podepřeli popírače romského holokaustu v důležité ústavní funkci.