Glosa Pavla Otta: Vondra sekal, Šlechtová trhala

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ČTK

Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO)
Den pozemního vojska Bahna 2018, 23. června 2018 u Strašic na Rokycansku.
Karla Šlechtová
26
Fotogalerie

Zatímco exministr obrany Alexandr Vondra sekal chapadla korupční chobotnice, jeho končící nástupkyně Karla Šlechtová přetrhávala klientelistické pavučiny. Alespoň tak to oba popsali - Vondra kdysi, Šlechtová dnes. Jakkoliv se přístup obou ministrů může zdát podobný, okolnosti, za nichž ve funkcích působili, jsou jiné.

Vondra přebíral rezort po Martinu Bartákovi, který nakupoval rychle a ve velkém. Pravda, dosadila ho stejně jako Vondru ODS. K Bartákovi se však přestala hlásit. V kuloárech přiznávala, že s jeho výběrem neměla šťastnou ruku.

To Šlechtová přebrala úřad po čtyřletém působení svého stranického kolegy z ANO Martina Stropnického - kluka z plakátu hnutí Andreje Babiše.

Je docela zarážející, že musela přetrhávat klientelistické sítě po tak dlouhém angažmá jednoho z předních představitelů partaje, kterou proklamovaný boj s korupcí vynesl k moci.

Slova Šlechtové také cosi dokládají o jejím charakteru, když už dříve pochybení kolem zakázek hodila na Stropnického.

Šlechtová si dala záležet na tom, aby z jejího vystoupení byla cítit hořkost. Opakovaně si posteskla, že do ANO vstoupila kvůli slibované změně kursu. A nyní jako šéfka obrany podle svých slov zjistila, jak je vlastně řízen stát. Zda jako firma, ale neřekla.

Možná si od vstupu do ANO slibovala i funkce. Na ministerstvu pro místní rozvoj to ale nedopadlo úplně slavně. Například pražská primátorka Adriana Krnáčová (také ANO) by Šlechtové nejraději omlátila o hlavu stavební zákon, protože prý nemůže v hlavním městě nic postavit.

Tak to Babiš zkusil se Šlechtovou v jiném rezortu. Ale ani tam se asi moc neosvědčila, když po 195 dnech nedobrovolně odchází s puncem výstřední ženy, která kladla na pomníky neznámých vojínů pudly.

Kromě zpřetrhaných pavučin se může uklidňovat tím, že vydržela déle než její devítidenní předchůdkyně Karolína Peake.

Nový ministr obrany Lubomír Metnar to podle Šlechtové bude mít snadné. Všude uklidila, všechny zakázky připravila. Tak uvidíme. Téměř to samé loni tvrdil i Stropnický.