Glosa Viliama Bucherta: Válka ekonomů s epidemiology

Epidemiolog Roman Prymula po jednání vlády (27.4.2020)

Epidemiolog Roman Prymula po jednání vlády (27.4.2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Vláda o koronaviru: Roman Prymula a Adam Vojtěch (24.4.2020)
Vláda o koronaviru: Roman Prymula a Adam Vojtěch, v pozadí mluvčí Jana Adamcová (24.4.2020)
Vláda o koronaviru: Roman Prymula (24.4.2020)
Prymula varoval: V regionech máme problém. Vláda chystá plošné testování v ohniscích nákazy
5
Fotogalerie

Plukovník Roman Prymula, v současnosti také náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog, vyhodil v pondělí z jednání Ekonomického poradního týmu Ústředního krizového štábu ekonoma Daniela Münicha. Ten podle Prymuly práci štábu „masmediálně dehonestuje“. Co chtěl Münich? Už několik týdnů žádná přesnější data o vývoji pandemie, aby mohl podle nich učinit rozhodnutí, jak pomoci hospodářství.

Boj mezi ekonomy a zdravotnickými odborníky zuří po celém světě a připomíná zákopovou válku. Politici se vždy nějakou dobu zaštiťují informacemi epidemiologů, i když přesná data často chybějí. Bez nich ale nelze připravit správné predikce a nelze nasměrovat zemi k tomu, aby ekonomika netrpěla víc, než musí, aby nedocházelo ke zvyšování nezaměstnanosti a nekrachovaly firmy.

To samé, po čem volá Münich, říká i Jan Švejnar a další ekonomové. Pořád totiž nevíme, zda nám k něčemu bude testování v rámci chytré karantény. Nevíme, zda bude vakcína. Nevíme, proč má někdo po nemoci protilátek hodně či málo a jak dlouho imunita funguje. Bez jasných dat ovšem nelze udělat dobrá ekonomická rozhodnutí pro budoucnost. A o tom nemůže rozhodovat plukovník Prymula.