Igor Záruba: Hon na boháče

burza

burza Zdroj: reuters

Nářky ohledně peněz jsou dvojí: buď jich máme málo, nebo jich máme moc a nevíme, kam s nimi. Na problém bohatých, bojících se o své majetky, se podíval německý deník Die Welt. A je to docela zajímavé čtení. Hlavní rada je prostá – rozdrobit majetek na vícero míst, případně si sbalit kufry. Zaslíbených končin je několik.

První je Pobaltí s rovnou daní od 15 do 23 procent a ještě nižším zdaněním operací na kapitálovém trhu. Vysokou koncentraci bank, nulovou sazbu na zisky z úroků a obchody s akciemi nabízí Singapur. Dalšími tipy jsou Kanada. Austrálie, Nový Zéland, Švýcarsko či Spojené státy.

A nemusí jít jen o konta či nákup dluhopisů, k zahození prý není ani taková mléčná farma. Čtvrtinu jmění do eurozóny, ostatní čtvrtiny do Švýcarska, USA a Asie: tak zní souhrnný recept, kam výhodně investovat.

Nejnižší daně jsou v Pobaltských zemích

Na jednu věc však Die Welt jakoby zapomíná – že kdo potřeboval peníze zaparkovat, už to dávno udělal. V tomto směru mají boháči před erárem náskok, byť jim vlády dohodami o výměně informačních či koupí citlivých databází dýchají na krk. Doporučené adresy jsou tak vlastně výčtem útočišť, která ještě na mapě světa zbyla.