Igor Záruba: Od zdi ke zdi

ČSA

ČSA Zdroj: CTK

Úspěšná letní sezóna letos zařídila, že se někdejší národní letecký přepravce ČSA dostal po dlouhých letech do zisku. Konkrétně na částku 374 milionů korun. Do výsledku se promítl i prodej dvou starých nepoužívaných boeingů, což byl asi poslední mimořádný příjem firmy. Nicméně tady dobré zprávy končí.

ČSA, jejichž největšími akcionáři jsou Korean Air a tuzemský Travel Service, jsou dnes totiž stínem sebe samých. Třebaže za léty, kdy byly v Evropě na špici, udělala tečku v roce 2009 rekordní ztráta 3,8 miliard. Další roky připomínaly příslovečný pohyb od „zdi ke zdi“. Tam budeme létat, tam ne, a tam zase znovu ano. Stáhněme se ze západní Evropy, vydejme se na východní trhy. Seškrtejme personál, vyhoďme piloty a letušky. Prodejme, co se prodat dá.

Zatím posledním důkazem, kam se ořezaná společnost posouvá, je rozhodnutí, že jídlo bude zdarma v ekonomické třídě pouze na linkách do kazašské Almaty a korejského Soulu. Základní letenka bude navíc počítat jen s příručním zavazadlem.

Pokud vám to něco připomíná, máte nejspíš pravdu: říká se tomu low-cost. Což je stav, do něhož ČSA nezadržitelně směřující, pokud tam už nejsou. Pro bývalou pýchu české ekonomiky, aktuálnímu zisku navzdory, je to slušný sešup.