Jak krize pevných disků postihla celý počítačový trh

Zdroj: intel

V říjnu Thajsko zaplavila voda, která s sebou vzala i většinu továren na výrobu pevných disků. Dnes se začíná ukazovat, jaký vliv to má na celé počítačé odvětví.

Krize spojená s výrazným utlumením výroby pevných disků, kterou letos v říjnu zavinily rozsáhlé povodně v Thajsku, kde mají světoví výrobci alokovanou většinu výrobních kapacit, se začíná naplno projevovat. Vlivem těchto událostí Intel v tiskovém prohlášení oznámil, že musel snížit odhady svých tržeb pro právě probíhající fiskální čtvrtletí (Q4 2011). Byznys s pevnými disky začal ovlivňovat také další společnosti, které na první pohled nemají s tímto odvětvím příliš společného.

Intel odhaduje, že si v posledním čtvrtletí tohoto roku přijde na 13,4 až 14 miliard dolarů, což je zhruba o miliardu dolarů méně, než kolik firma odhadovala při rekordních finančních výsledcích za předchozí tři měsíce. Největší výrobce mikroprocesorů na světě očekával příjmy ve výši 14,2 až 15,2 miliardy dolarů. Může dojít až k 7procentnímu poklesu.

Méně disků, méně vyrobených počítačů, méně procesorů

Intel byl ještě v říjnu při ohlašování rekordních čísel poměrně v klidu a problémy s pevnými disky ve svých hrozbách vůbec neuváděl. Zástupci firmy se spíše obávali problematické světové ekonomiky, starostí s načasováním přechodu na 22nm výrobní technologii a rostoucí konkurence v oblasti mobilních čipů.

Důvod toho, proč nedostatek pevných disků ovlivní byznys Intelu, je poměrně jednoduchý. Firmy jako Western Digital nebo Seagate vyrobí mnohem méně nových disků, kvůli čemuž výrobci počítačů a serverů sestaví méně strojů a tím pádem nebudou potřebovat tolik mikroprocesorů. Výrobci sice mají určité nakoupené zásoby součástek, ale obecně se takové zboží snaží na skladech držet co nejkratší dobu. Výrobní a zásobovací procesy se neustále zrychlují, aby bylo možné efektivně využívat skladových prostor a nakupovat levněji a modernější součástky.

Od říjnových záplav v Thajsku cena klasických pevných disků neustále roste. V grafu vidíte několik ukázkových modelů. Pro srovnání je zde uveden také SSD disk OCZ Vertex X, který reprezentuje celý svůj sektor. Cena SSD disků naopak klesá. (Hodnoty jsou v tisících korun.)Od říjnových záplav v Thajsku cena klasických pevných disků neustále roste. V grafu vidíte několik ukázkových modelů. Pro srovnání je zde uveden také SSD disk OCZ Vertex X, který reprezentuje celý svůj sektor. Cena SSD disků naopak klesá. (Hodnoty jsou v tisících korun.) | Jan Sedlak

Výrobci mohou nadále prodávat skladové zásoby, ale omezí novou výrobu. A zde má Intel (stějně jako další dodavatelé součástek) problém, který by dle dostupných údajů a odhadů měl trvat až někdy do poloviny příštího roku. V té době by se měly začít obnovovat výrobní kapacity továren pevných disků.

Intel spolu s výrobci nicméně neočekávají, že by prodeje počítačů a serverů měly poklesnout, naopak je očekáván mírný růst. Analytická skupina IHS iSuppli ale očekává, že výroba počítačů v příštím roce vyroste pouze o 6,8 procenta oproti dříve očekávaným 9,5 procenta.

Disky ovlivnily široké odvětví

To, že se Intel dostane do složitější situace, se dalo očekávat už při prvních zprávách o tom, že je narušena většina výroby klasických pevných disků. Jejich cena totiž začala okamžitě růst. Podle informací, které mám k dispozici, ale výrobci počítačů začali Intel o menším odběru mikroprocesorů informovat až v průběhu posledních 14 dnů.

Akcie Intelu a výrobců počítačů na negativní zprávy zareagovaly poklesem. Firmy jako HP, Dell, Lenovo nebo Apple nejenom, že nebudou v následujících měsících moci vyrobit takový počet strojů, jaký plánovali, ale dost možná také naroste jejich výsledná cena, klasické disky totiž výrazně podražily. Na to už ostatně v nedávném rozhovoru pro Živě.cz upozorňoval šéf tuzemské pobočky Lenova Petr Toman. „V současné době máme díky procesu plánování a objednávání naskladněn dostatečný počet disků za standardní ceny, aktuálního čtvrtletí se tedy záplavy nedotknou,“řekl. „Je ale možné, že se zvýšení ceny projeví někdy v příštím roce,“ dodal. Nyní už je to téměř jisté.

Intel oznámil snížený odběr mikroprocesorů a spustila se řetězová reakce. Ostatním hráčům v počítačovém byznysu začaly padat akcie o jednotky procent. Ušetřen nebyl ani Apple a Microsoft. (Hodnoty jsou dolarech.)Intel oznámil snížený odběr mikroprocesorů a spustila se řetězová reakce. Ostatním hráčům v počítačovém byznysu začaly padat akcie o jednotky procent. Ušetřen nebyl ani Apple a Microsoft. (Hodnoty jsou dolarech.) | Jan Sedlak

Menší výroba počítačů logicky postihne také další výrobce součástek. Sníží se nákup grafických čipů, operačních pamětí, základních desek, zdrojů a dalších. I proto je možné sledovat pokles hodnoty akcií Nvidie, AMD a dalších. Zpráva měla vliv také na cenné papíry Microsoftu, kterému se sníženou výrobou počítačů logicky klesne odběr OEM licencí operačního systému Windows.

Krize pevných disků ale pro Intel může znamenat také příležitost prosadit se oblasti ultrabooků, se kterými má veliké plány. Podle slov zástupců firmy by prodej těchto tenkých notebooků měl v příštím roce tvořit většinu prodejů přenosných počítačů. Ultrabooky a současná situace mohou zapříčinit narůstající nasazování SSD disků.