Jakub Horák: Lze dezinformacemi bojovat proti dezinformacím?

Fotomontáž Daniela Landy na covidové JIP

Fotomontáž Daniela Landy na covidové JIP Zdroj: ČTK; Koláž reflex.cz

Tento týden zaplavily sociální sítě statusy Dana Landy, Jaroslava Duška, kuchařky Kamu a dalších populárních odmítačů očkování. Zmíněné celebrity se v nich kají a omlouvají se, že proti očkování vystupovaly. Naopak teď vakcínu doporučují, přímo k očkování navádějí, a co je nejbizarnější, všechno je to psáno jazykem jim blízkým – takže Dan Landa v duchu svých hrdinských písní nyní přesvědčuje, že „včeličky se bojí jenom srab, kterému nezáleží na národě“ a Jaroslav Dušek s duchovně rozcuchanými vlasy na obrázku rozvážně plká na téma ega a vakcinace.

Asi nejdále téma dotáhla kuchařka Kamu, která podobně jako Helena Houdová často z jakéhosi tropického ráje poskytuje svým příznivcům na Instagramu esoterické rady do života. Její obrázek obsahuje celý příběh, který ten den zažila – nejprve si „při našem ranním rituálu“ společně se svým přítelem vytáhli hrací kartu s obrázkem včely, a duchovní kuchařka vzápětí předává i její poselství: „A my konečně pochopili. Nic není náhoda, všechno se děje z nějakého důvodu. Věřte své intuici a nám. My vizionáři tvoříme novou zemi. Očkovanou zemi.“

Pečlivějšího čtenáře možná zarazí úvodní věta „Zvířátka, učení a poznávání je celoživotní cesta“ nebo zvolání „Jak inspirativně predikuje Helenka Houdová: Už se to shiftuje.“ Ale protože obrázek jinak obsahuje vše, co má, to jest východ slunce, usmívající se Kamu a jejího partnera Robiho a moře, spousta lidí ho považuje za pravý. Neboť ano – zapomněl jsem v úvodu napsat, že všechny ty citáty celebrit jsou vymyšlené.

Všechny tyto obrázky pocházejí z recesistické dílny kolem webu Paralelní listy, dočkaly se mnoha úprav a vylepšení a nyní jich koluje již několik stovek. Je to akce podobného rázu, jako když před čtyřmi lety recesistický web NevimNews zveřejnil informaci, že se Andrej Babiš během svého pobytu v Maroku v osmdesátých letech stal muslimem, a celou falešnou zprávu omylem přejala i ČTK. I tenkrát byla celá věc dotažena k dokonalosti množstvím dalších zdánlivých detailů – například bývalá signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová měla celou věc okomentovat slovy: „Všichni pézetkáři museli podepsat papír, že se stanou muslimem. Jinak by se s vámi v Maroku vůbec nebavili.“

Z dotčených se zatím ohradil pouze zpěvák Daniel Landa, který na svém profilu napsal, že věc bude řešit právní cestou, ale nakonec i on rozumně kapituloval před přívalem humoru. Takový je totiž už charakter srandy, že se s ní jen těžko bojuje, a ten, kdo tak činí, nakonec sám vypadá ještě směšněji.

Zaznamenal jsem ale, že se proti těmto vtípkům ohradili i někteří známí podporovatelé očkování. Kritizovali celou věc jako dezinformaci a ptali se, zda je etické v „boji za očkování“ podobný nástroj používat, to jest dezinformacemi bojovat proti dezinformacím. Je to zajímavé, protože ani já, ani 99 procent těch, kteří podobné fórky sdíleli, to myslím nepovažujeme za nějaký „boj“, ale za čirou prču. Zkrátka, pokud někdo šíří esoterické bláboly na téma osudu a smyslu života, není nic špatného na tom vynásobit celou věc na druhou a klidně mu připsat na účet ještě přiblblejší citáty.

Když někoho neberete vůbec vážně, tak s ním vlastně ani nebojujete. Jako bych v tom ohrazování bojovníků za očkování cítil lítost, že tímto radikálním vstupem srandy do celého střetu o něco přicházejí, neboť si ten boj přivlastnili, a teď jim je líto, že jim ho někdo další bere a neprezentuje ho dostatečně vážně.