Jan Šindelář: Doba užvaněná

zápisník, Jan Šindelář

zápisník, Jan Šindelář Zdroj: E15

Čeští fotbalisté na mistrovství Evropy dopadli celkem nepřekvapivě jako sedláci u Chlumce. Podobně frustrující jako výkony hráčů ale bylo i nekonečné a bezobsažné televizní tlachání kolem každého zápasu.

Nejotrlejším divákům se tak dostalo od České televize desítek a desítek minut před zápasy i po nich, aby se od expertů dozvěděli objevná fakta, že „jsme hráli hůř“ nebo „v tom byl i kus smůly“ či „musíme dát prvního góla, bude to pro nás výhoda“ a pak „Turci dali prvního góla, což je pro ně výhoda“.

Perličkou byly přímé vstupy ze Žlutých lázní, kde ani nemohlo panovat nic jiného než „skvělá atmosféra“. Skutečně potřebujeme tři bývalé fotbalisty ve studiu, aby říkali totéž? A je nutné mít další ve Francii a k tomu ještě zřizovat studio na prázdném stadionu? Je třeba zdlouhavě a kolovrátkově řečnit o tak prosté (a proto krásné) míčové hře, jakou je kopaná? Je vůbec nutné mít veřejnoprávní sport?

Naši dobu jednou historici označí za dobu užvaněnou. Nikoli jen kvůli fotbalu, podobně se omílá kdeco, ale právě letošní vysílání ČT by v budoucnu mohlo sloužit jako názorná učební pomůcka a důkaz oné doby.

Nelze nezmínit referendum k působení Spojeného království v EU. Ať už dopadne jakkoli, autor sloupku by si přál jediné. Aby se z něj unie poučila a začala se vracet od vznešeného ideologicko-politického projektu k ekonomickým kořenům. Nic nespojuje národy víc než oboustranně výhodný byznys.