Jan Šindelář: O zbraních a lidech

zápisník, Jan Šindelář

zápisník, Jan Šindelář Zdroj: E15

Zbrojařští lobbisté, politici a média se v poslední době nevídaně srotili do jednoho šiku proti chystanému omezení zbraní. Detaily se jako vždy neřeší, tupý Brusel prostě dál rozkládá Evropu.

Jedním z argumentů je, že ozbrojená společnost bude moci lépe čelit teroru a uprchlické vlně. Po faktickém zrušení české armády má takový argument svou váhu. Zároveň je ale bohužel začátkem cesty, na jejímž konci je domobrana, právo silnějšího a zastřelení řidiči při silničních kontrolách.

Zřejmě nejfalešnějším trumfem bojovníků proti omezení zbraní jsou myslivci a hrozba přemnožení divočáků. Vtáhnout do problému vlivnou lobby v zelených kamizolách by bylo terno. Myslivci ale zůstávají v klidu. Důvod je jasný: myslivci prostě nepoužívají samopaly a jejich odvozeniny. Nalézt lovce, jehož zbraň by měla zásobník na deset a více nábojů, jichž se má omezení týkat, je téměř nemožné. To jsou ty detaily.

Mnohem horším potížím budou muset čelit lovci na Novém Zélandu. Tamní vláda jim nechce sebrat zbraně, ale přímo lovnou zvěř. Všechna nepůvodní fauna musí podle vládního plánu z malebných ostrovů zmizet do roku 2050. Hon na nepůvodního divočáka je přitom oblíbenou kratochvílí místních sadařů a farmářů a jejich psích smeček. Divočák se tak zařadí mezi krysy, opossumy a lasičky. Agentury už neuvádějí, zda ostrovy vyklidí i lidé, kteří sem před staletími přijeli v čele průvodu nepůvodní fauny.