Jan Šindelář: Zlaté české mozky

Praga

Praga Zdroj: ctk

Rok se chýlí ke svému konci, což je ideální čas pro hledání dobrých zpráv. Ze strojírenství jich za poslední týden přišlo hned několik. Například v Děčíně spustili na Labe dosud největší loď vyrobenou v českých zemích, ve Vodochodech vyvíjejí nové letadlo a lokomotivy z Plzně smějí do Rakouska. Stačí to na to, aby jeden oprášil starou hrdost na české mozky a ruce.

Ty jsou stále schopny vyvinout a vyrobit i nejsložitější stroje. Česká republika pořád ještě není výhradně zemí montoven, betonářů a internetových projektů, které se snaží týt z práce jiných. Je třeba si to připomínat.

České dráhy se těsně před Vánoci rozhodly dobýt titul pořadatele nejbizarnější tiskové konference roku. Dlužno podotknout, že jim k tomu vydatně pomohly dráhy ruské. Kdo zavítal včera dopoledne na pražské hlavní nádraží, narazil na vlnící se marfušky a nastěnky, rubášky, garmošky a hlavně častušky.

To vše slité v jediném předlouhém vystoupení pod bedlivým dohledem přísných báťušků v beranicích. Vítal se zde totiž nový přímý vlak z Moskvy, který je podle ruských drah symbolem česko-ruského přátelství. Budiž. Jen je třeba dbát na jeho včasný návrat, aby náhodou neuvízl se zpožděním v Milovicích.

Uplynulý týden ukázal, že v Severní Koreji sledují seriál České století, konkrétně díl Zabíjení soudruha. Nešťastnému národu je třeba popřát, aby se co nejdříve mohl podívat na aktuální události prostřednictvím podobně svobodného seriálu s názvem Korejské století.