Jan Vávra: Rap proti Zemanovi

zápisník, Jan Vávra

zápisník, Jan Vávra Zdroj: E15

Hudební vydavatelství Bigg Boss se k celospolečenské situaci nevyjadřuje už jen manifestem, ale rovnou i rapovým videoklipem. I v něm se jasně vymezilo vůči symbolům hysterie v českém veřejném prostoru. Hudebníci volají za více nadhledu, lásky, názorové barevnosti a svobody. Video nese název Fuck off.

Výčet hlavních podezřelých, jimž je daná rétorická figura určena, nepřekvapí. Zemanem, Konvičkou, Ortelem či Brichtou však „fuckování“ za více lásky nekončí. Klip se zaměřil rovnou i na archetyp podporovatelů všech výše uvedených – jak později řekl v rozhovoru pro DVTV Vladimir 518, jeden z protagonistů videa, zárodek zla si v sobě nosíme všichni. Čím vším se tedy lze provinit?

V klipu nechybí karikatura sledováním televizního zpravodajství vyděšené divačky, která ztracenou životní pohodu nabývá vařením, nakupováním ve slevách a latentní touhou po radikálním řešení. Další z mnoha „fakáčů“ je určen i těm, kteří nenaplnili své sny, dost se nesnažili a „promarnili, když žili“. Jistě, v rámci rapu jsou i tato poměrně drsná slova ještě slabým odvarem.

Z hlediska záměru labelu Bigg Boss kultivovat veřejný prostor je ale otázkou, co nálepkování lidí, kteří by měli údajně trpět pocitem morálního či životního selhání, přinese. I oni mohou vyjádřit své „fuck off“: místo natáčení klipů jim k tomu ale stačí hlasovací lístek.