Jan Vejmělek: Německo nás padnout nenechá, můžeme se těšit na oživování ekonomiky

Do recese nespadne ani Německo.

Do recese nespadne ani Německo. Zdroj: Profimedia

Stále platná makroekonomická pro­gnóza Komerční banky z konce října počítá s tuzemskou mělkou recesí, do které české hospodářství vstoupilo ve třetím čtvrtletí loňského roku, kdy ekonomika jako celek v reálném vyjádření mezičtvrtletně klesla o 0,2 procenta. A dosavadní vývoj nám dává za pravdu. Žádná katastrofa se nekoná a již s jarními měsíci se můžeme těšit na sice pomalé, přesto neoddiskutovatelné oživování české ekonomiky.

Naši malou a exportně orientovanou ekonomiku, dá se říci, opět podrží zahraniční obchodní partneři z eurozóny, hlavně pak ti z Německa. Finanční trhy se již od loňského závěrečného čtvrtletí těší řadě pozitivních překvapení a lednová data téměř kralují. U eurozóny jako celku jsme nečekali, že spadne do recese, u Německa jako významné průmyslové země ovšem ano. Poslední statistiky však silně naznačují, že ani Německo nakonec do recese nespadne. Předběžná data za závěrečný kvartál loňského roku ukázala pouze na mezičtvrtletní stagnaci a předstihové indikátory ukazují další zlepšení situace s rokem 2023. Aktuální ZEW index očekávání investorů a analytiků je v Německu dokonce nejvýše za poslední téměř rok.

Zatímco aktuální konsenzus dle agentury Bloomberg zatím stále předpokládá, že německá ekonomika letos zaznamená hospodářský pokles o 0,5 procenta, podle našeho analytického týmu to bude růst o 0,5 procenta. Vlivem ostatních tržních odhadů se podle nás začnou postupně revidovat vyhlídky k lepšímu ve světle solidní průmyslové aktivity díky plným objednávkovým knihám z minulosti a díky zlepšování situace v globálních dodavatelských řetězcích.

K tomu se přidává rozvolnění pandemických opatření v Číně a v tomto týdnu zveřejněná nečekaně silná data právě z Číny jakožto významné exportní destinace pro Německo. Nezapomínejme pak ani na dopad mírné zimy, téměř plné plynové zásobníky a na klesající ceny plynu a dalších energetických komodit na trzích. To je pro každou průmyslovou zemi dobrá zpráva. A vzhledem k úzké propojenosti českého a německého průmyslu mohou i českým producentům postupně začít mizet vrásky na čele a podnikatelský sentiment se může v dalších měsících zlepšovat.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky