Jan Žižka: Co láká Kellnera na drobných ze Sazky?

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Sázka na Sazku? Ideální tip pro dravého, nadějného podnikatele, který se od ovládnutí loterijní společnosti odrazí k ještě vyšším metám. Ale to přece není případ nejbohatšího Čecha Petra Kellnera! Ať už bitva o Sazku dopadne jakkoli, s majetkem muže, který do ní investoval pár miliard korun, to nijak zvlášť nezacloumá. Jenom v Rusku má aktiva za mnohem více miliard, a to v dolarech.

Muž, který dělá byznys s italskou pojišťovnou Generali, bojuje proti ruskému oligarchovi Děripaskovi a vede námluvy s druhou největší ruskou bankou VTB, se najednou v Česku pouští do dobrodružství s nejistým výsledkem, které by – logicky vzato – nemusel mít vůbec zapotřebí. Tady prostě něco nehraje.

Zkusme najít nějaký argument. Například: Sazka je dojná kráva, investice se Kellnerovi brzy vrátí a zhodnotí. Uvažuje tak opravdu většinový majitel skupiny PPF? Možná. Ale zároveň nemůže nevidět všechny možné překážky. Stát by mu mohl podnikání v tomto oboru hodně zkomplikovat. Vítězství PPF a KKCG v tendru na koupi Sazky navíc není žádným šťastným koncem příběhu o dobývání loterijní královny. Kellnera čeká právní bitva s Markem Dospivou z konkurenční Penty, k němuž se přidává i Česká spořitelna.

A ani tím výčet nejistot nekončí. I když si nejbohatší Čech bude naprosto jist vítězstvím u soudů, vyčerpávající souboj může opět nahrávat konkurentovi Sazky – Fortuně z impéria Penty. S každým dnem nejistoty kolem Sazky získává do rukou další trumfy Dospiva. A leckdo by dnes asi řekl, že už jich má víc než Kellner.

PPF v posledních letech prohlašovala, že se chce věnovat jen opravdu velkým byznysovým příležitostem. Muž číslo dvě ve skupině Jiří Šmejc za téměř jedinou takovou příležitost v Česku označil ekotendr. To bylo ještě předtím, než ministerstvo financí skupinu PPF z tohoto výběrového řízení de facto vytlačilo. Pokud by, teoreticky, PPF ekotendr vyhrála, šlo by o byznys za desítky miliard korun, i kdyby státu předložila levnější nabídku než konkurenti. Oproti tomu se Sazka pořád jeví jako drobné.
Navzdory tomu všemu dnes Kellnerova PPF působí dojmem, že jí jde v Sazce o víc než kdekoli jinde.

Snad je to pokřivený mediální obraz. Ale je těžké Kellnera podezírat, že by se s případným neúspěchem v Sazce smiřoval lehce. Do Sazky vložil nejen peníze, ale také svou pověst toho, který neprohrává. A i když Kellner dával v minulosti najevo, že jeho pouta k Rusku už jsou opravdu silná, bitva na domácím kolbišti je pořád vzrušující. Kellnerův vzkaz z bitvy o Sazku zní: český trh opouštět nehodlám a rvát se budu jako za mlada. Koneckonců bavíme se o loterii. A jak známo, svět nepatřil nikomu, kdo nebyl hráč.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.