Jana Havligerová: Aféra náměstka Šišky poškodí koalici

Vladimír Šiška

Vladimír Šiška Zdroj: ctk

Už žádné silácké řeči, údiv, pochyby. Strana TOP 09, respektive její předsednictvo, zareagovala na nejčerstvější korupční aféru, která sahá až k jejímu místopředsedovi, ministru práce Drábkovi, velmi střízlivě. Tedy alespoň navenek. Není divu, jiná rozumná možnost se ani nenabízí. Je těsně před krajskými volbami a aféra může celou stranu, a hlavně její spojence – Starosty, vážně ohrozit. Uskupení TOP 09/STAN chtě nechtě definitivně ztratilo pel nové a čisté strany.

Křičet, že chování policie je, řekněme, nestandardní, by byl těžký omyl. Vlastně rozmazávat kauzu jakýmkoli způsobem by se topině vrátilo jako bumerang. Stačí, že křičí opoziční sociální demokracie a hned tak nepřestane. Případ náměstka Šišky je pěkná náplast na patálie s Rathem a ČSSD se pochopitelně pokusí dodat jí co největší rozměr.

Potíže ministra Drábka však mohou mít pro TOP 09 fatální důsledky, ať už se konkrétní korupční podezření potvrdí, nebo ne. Ukazuje se, že nový pravicový politický subjekt trpí naprosto stejným neduhem jako zavedené strany. Je to nedostatek osobností, které by mohly partaj prezentovat.

Z vedení už vypadla Vlasta Parkanová, ohrožen je Drábek, předseda strany Schwarzenberg v podstatě končí – ať se stane prezidentem, nebo ne, nadějný Petr Gazdík se chce vrátit do komunální politiky. Zbývají tedy Miroslav Kalousek a Leoš Heger.

Prvně jmenovaný nepatří u voličů k nejoblíbenějším, ministr zdravotnictví se už sice otrkal, ale na možného lídra to opravdu nevypadá. Personální nouze TOP 09 je zjevná, a teď už jen záleží na tom, jak rychle to dojde voličům.

Podstata kauzy náměstka Šišky není známa, a momentálně asi ani není podstatné, co bylo jejím spouštěčem. Zásah policie, ať už vyšetřování a prokazování viny či neviny dopadne jakkoliv, je citelnou ranou nejen pro TOP 09. Temný stín padá jak na ni, tak na celou vládní koalici, ba dokonce i na její reformní snahy.

Drábek nese na bedrech jejich největší tíhu, a rozhodně odpovídá za to, že Šišku na rezort přivedl. Navíc Drábek je už šestý ministr Nečasova kabinetu, kterého začínají omotávat korupční chapadla. To není pro vládu, která si jako jednu z priorit vytkla právě boj s korupcí, mírně řečeno, nejlepší vysvědčení.

Premiér je vážně znepokojen. Není se co divit. Když už pomineme výše popsané, nová aféra neposílí ani jeho postavení v čele ODS. Na krku má šest zavilých odpůrců, kteří mu protestem proti zvyšování daní a potažmo důchodové reformě dávají mimo jiné jasně najevo, že na jejich vkus příliš silně táhne za jeden provaz s ministrem financí. Jinak řečeno, dá víc na názory TOP 09 než ODS. Oslabení topky, to je živá voda pro jejich protinečasovské tažení.