Jana Havligerová: Chybička se občas vloudí

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman o víkendu radil lidovcům. Na jejich olomouckém sjezdu jim především doporučil, že po sněmovních volbách by jim slušela role nevládní strany. KDU-ČSL (jakož i ostatní strany) by podle něj nejdříve měla poznat sama sebe a potom si zvolit program, který bude rozčilovat, provokovat a vyvolávat vášnivé diskuze.

Rozumíme. Možná by bylo nejlepší, aby se lidovci o vstup do parlamentu vůbec nepokoušeli. Šance Zemanovy strany – zemanovců, které půjde volit prezident, by se tím pádem o dost zvýšily.

Vládní kampaň k druhému pilíři důchodové reformy sice příliš občanů ke spoření na penzi nepřesvědčila, u některých expertů ale „zabodovala“. Třeba podle Petra Temelkova, výkonného ředitele poradenské firmy DataLife, některými informacemi porušuje zákon na ochranu spotřebitele. Příklad? Slib, že pokud člověk vloží pětistovku, stát mu přidá 750 korun, tedy sto padesát procent vložené částky. To podle Temelkova platí jen ve dvou případech. Jeden z nich je, že se klient důchodového věku nedožije. No, alespoň víme, na co stát sází.

Česká televize, stanice ČT24, v sobotu omylem do ranního vysílání zařadila zimní předpověď počasí. Pro sobotu grafika ukázala správné teploty mezi dvaceti až čtyřiadvaceti stupni Celsia a přeháňky s bouřkami, v tomto týdnu by však podle prognózy mělo být v noci až minus deset stupňů a sněžit. Podle důvěryhodných zdrojů deníku E15 se už politici na novou krizovou variantu začali připravovat.

Zařídili se podle výroku premiéra, že meteorologie je téměř šamanština, takže mráz a sněžení nepovažovali za vyloučené. A před volbami je lépe nic nezanedbat.

Pátý Karel u vozu