Jana Havligerová: Dráhy se utrhly ze řetězu

Vlaková souprava z rodiny RegioPanter

Vlaková souprava z rodiny RegioPanter Zdroj: Radim Holis via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Letní kampaň Českých drah je opravdu rozverná, veselé slogany zaplavily internet, republika je oblepená billboardy, které hlásají: Tohle léto bude psina! Dělejte psí kusy celé léto! nebo Utrhni se ze řetězu! Vzhledem k tomu, že vláda i nevládní experti řeší, jak naložit se železničními přejezdy, to tedy sedí. České dráhy „pozitivní kampaň rušit nehodlají“. Jak se vyjádřily, tragédie u Studénky je nesmírně mrzí, ale nestala se zaviněním kohokoli z ČD. To opravdu ne. Ale špetka vkusu by neškodila.

Členové vládního hnutí ANO, kteří hodlají kandidovat ve volbách, by se měli povinně podrobit psychotestům. První na ráně by měli být kandidáti do krajských voleb. Testy by měly osvědčit jejich loajalitu. Nápad razantně prosazuje především šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Jak se svěřil médiím, osobně psychodiagnostiku podstoupil jakožto vysoký manažer Babišova Agrofertu: „To vás tak prověří, že po čtyřhodinovém testu ani nevíte, jak se jmenujete,“ uvedl. Věříme. Méně už tomu, že se z toho dá vzpamatovat.

Polská premiérka Ewa Kopaczová se rozhodla zpříjemnit lidem vyřizování úředních záležitostí, a zvýšit tak pramalou oblibu úřadů. Polští úředníci se tak budou muset znovu naučit mluvit a psát běžnou polštinou. Jednoduchá a vstřícná komunikace by se měla podle šéfky kabinetu stát standardem v každé úřední budově, u jejíhož vchodu visí polský státní znak. Tak to je velká výzva. Co vy na to, pane premiére?

Čtěte také ze zápisníků dalších redaktorů E15: