Jana Havligerová: Egyptologové, alou k lopatě!

Metrostav zastavil práce na tunelu Blanka

Metrostav zastavil práce na tunelu Blanka Zdroj: ctk

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura vzdal kandidaturu na místopředsedu sněmovny a usnadnil tak kolegům rozhodování – podle jeho výkladu tedy zvolení Petra Gazdíka z TOP 09. Tvrdí přitom, že rezignoval pod tlakem místopředsedy a šéfa klubu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten prý kvůli případnému nezvolení Gazdíka vyhrožoval obstrukcemi klubu při schvalování státního rozpočtu.

No vida, málem jsme naletěli. Byli jsme přesvědčeni, že Okamura si kandidaturu rozmyslel ze zásady. Proto, že se do sněmovních funkcí nevolí referendem.

Z pražského magistrátu přišla další dobrá zpráva. Prodloužený úsek metra A do Motola, pro představu – jedná se o šest kilometrů se čtyřmi stanicemi, bude zprovozněn o tři měsíce později, než se plánovalo. To znamená až na přelomu let 2014 a 2015. Proboha, už to zase začíná. Jen aby se v té době opět nepřišlo na to, že se i tenhle tunel staví bez platných smluv a jedná se o černou stavbu.

Světově proslulá česká egyptologie dostala od tuzemských expertů na školství pořádnou ránu. Akreditační komise zamítla žádost o povolení magisterského studia egyptologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Důvodem má být příliš velká orientace na jazykovou výuku, písmo a dějiny. Předměty, které si mají budoucí magistři vtlouct do hlavy, jsou údajně značně rozptýlené a chybí mezi nimi dovednosti podstatné pro uplatnění v oboru. Takže stop. Jestli členové akreditační komise mají při řečech o potřebných dovednostech na mysli ohánění se lopatou na vykopávkách, jsme se nedozvěděli. Ale nějak tak to nejspíš bude. Copak někdo potřebuje vědeckou erudici?

Praha 6 chce zrušit část tunelu Blanka