Jana Havligerová: Expertům třikrát sláva

zápisník, Jana Havligerová

zápisník, Jana Havligerová Zdroj: E15

Očekávané se stalo skutkem. To, co před časem odstartovaly Lidové noviny, naplno rozbalila minulý pátek Mladá fronta Dnes. Už tedy víme, co je v supertajné více než čtyřicetistránkové Šlachtově zprávě. S podivem pouze je, proč to trvalo tak dlouho. Exředitel bývalého ÚOOZ přece inkriminovaný text předal sněmovní vyšetřovací komisi už 29. července. Ta se opět sejde 18. srpna, takže pokračování story o reorganizaci policie příště. Tentokrát snad bez prodlení.

Na ministerstvu vnitra se bezpečností takzvaných měkkých cílů zabývají hned dvě pracovní skupiny, už funguje i horká linka, na níž policejní specialisté radí pořadatelům nejrůznějších – soukromých i veřejných – akcí, jak mohou návštěvníky ochránit před terorismem. A jaká preventivní opatření fungují? Pořiďte si ochranku a před zahájením akce prohlédněte budovu, jestli v ní neleží podezřelé zavazadlo, dozvěděl se jeden z volajících. Tak to by ho bez odborné pomoci jistě ani nenapadlo.

Schválně jestli víte, kde se momentálně nachází nejvíc českých expertů na metr čtvereční. Pokud jste přesvědčeni, že na letních olympijských hrách v Riu, pak jste hádali správně. Na pomoc vlastním komentátorům je přizvala ČT a udělala dobře. Bez nich by sportovní fanoušci nejspíš nerozeznali ragby od volejbalu, a už vůbec by nepoznali, že opravdu úžasnou sestavu zrovna předvedli nikoliv gymnasti, ale gymnastky.