Jana Havligerová: Hlavně nesmí býti smutno

Poslanec ODS Petr Tluchoř hovoří s novináři po zasedání poslaneckého klubu, který se sešel 5. září v Praze před jednáním Sněmovny. Tluchoř řekl, že špičky ODS nepřesvědčily odpůrce daňových změn v poslaneckém klubu občanských demokratů, aby pro ně hlasovali.

Poslanec ODS Petr Tluchoř hovoří s novináři po zasedání poslaneckého klubu, který se sešel 5. září v Praze před jednáním Sněmovny. Tluchoř řekl, že špičky ODS nepřesvědčily odpůrce daňových změn v poslaneckém klubu občanských demokratů, aby pro ně hlasovali. Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Minimálně došlo k určitému průlomu a ledy se lámou, prohlásil po hodinu a půl trvajícím jednání se zástupci vedení ODS o podobě daňového balíčku jeden z rebelů, poslanec Petr Tluchoř. Tak schválně. Jestlipak někoho odnese voda, až se ledy prolomí úplně?

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila je Nečasova vláda ta nejhorší v dějinách země od roku 1950. Odboráři by se měli vážně zamyslet, kdo a kam je to vede.

Přes jedenáct procent výroků politiků v Otázkách Václava Moravce je nepravdivých. Zjistili to studenti Masarykovy univerzity v Brně, kteří na serveru Demagog.cz vyjádření ověřují. Koordinátorka analytiků Tereza Skládanková pak ještě upřesnila, že spíše než lež jsou politické výroky často hloupost. K tomu není co dodat.

Politici sice nejsou extra pravdomluvní, vtipem ovšem přímo hýří. Tak třeba předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta přispěchal do dolní komory parlamentu s urnou, na níž se skvěl nápis: Jedna úroveň maturity z matematiky – konec české konkurenceschopnosti. Určená byla pro ministra školství Fialu. Ten podle něj „zazdil“ schopnost Čechů konkurovat ve světě. Jelikož Bárta maturoval v době, kdy po víceúrovňové maturitě nebylo ani vzdechu, určitě ví, o čem mluví.