Jana Havligerová: Hloupost kvete v každém věku

Miloš Zeman během vánočního projevu (26. prosince 2014)

Miloš Zeman během vánočního projevu (26. prosince 2014) Zdroj: CTK

Příprava projevů a replik hlavy státu stále pokulhává. Tentokrát to byl nonsens o neandertálcích zmíněných ve vánočním poselství. Miloš Zeman v něm zdůraznil, že nikdy nebude ustupovat řvoucímu davu s tím, že naposledy se řevem dorozumívali právě neandertálci.

Na zjevný omyl obratem upozornili odborníci z Hrdličkova muzea člověka: „Dle morfologických i genetických charakteristik neandertálci používali řeč stejně jako náš druh, tedy Homo sapiens.“ Na zaměstnance muzea se za to snesly telefonické výhrůžky a v e-mailu jim dokonce hrozili fyzickou likvidací. No z „pražské kavárny“ to jistě nebylo.

Stylově se předvedl (pokolikáté už?) šéf hnutí Úsvit přímé demokracie, poslanec Tomio Okamura. Na Facebooku zveřejnil návod, jak se mají občané bránit místním muslimům. Mohou chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí muslimských center či mešit. Pokud to počasí dovolí, mají kolem těchto staveb chodit ve střídmém oblečení a nasměrovat tam bezdomovce, aby si tam popíjeli své krabicové elixíry. Nesouhlas lze podle Okamury vyjádřit i obchodně, tedy nekupovat kebaby a ignorovat prodejny a restaurace, jež se muslimům podbízejí nabídkou halal pokrmů.
A co takhle ignorovat Japa shopy?

Ministerstvo obrany darovalo Ukrajině přes deset tisíc kusů zimní výstroje, které česká armáda nepotřebuje.
Jihomoravský hejtman Michal Hašek protestuje. Nepotřebné zimní oblečení by raději rozdal „našim“ lidem, kteří se dostali na dno. Charita je dobrá věc, zvlášť když nejde z vlastní peněženky, že?