Jana Havligerová: Hrad baví a informuje

Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček

Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček Zdroj: Euro Martin Pinkas

Hynek Kmoníček, jeden z rádců prezidenta a šéfa zahraničního odboru kanceláře hlavy státu, radí, abychom Zemanova slova nebrali úplně vážně. Hlavně proto, že jeho bonmoty vznikají hlavně na cestách po regionech.

„Prezident prostě s těmi lidmi diskutuje a řekne vlastní, okamžitý názor. To neznamená, že má takový plán. Na ne úplně smysluplný dotaz nemůžete dát smysluplnou odpověď, pokud nechcete jít do dvouhodinové přednášky. Takže se dopustíte zkratky nebo bonmotu,“ vysvětlil Kmoníček.

Ale ouha, další prezidentův muž, kancléř Vratislav Mynář, oponoval a v televizním interview: „Pan prezident se mnohokrát vyjádřil, a je to součástí jeho politiky, že není hloupých otázek, jen hloupých odpovědí.“ Zemanovi zjevně pomohl.

Kancléř měl vůbec krušný závěr týdne. Po dvou letech mlčení a výmluv musel konečně zveřejnit svůj plat. Jak jinak, když se to napoprvé moc nepovedlo. Oznámil, že i s prémiemi bere 120 tisíc korun měsíčně. Což je ovšem čistá mzda. Ta hrubá – jak zjistily Lidové noviny – činí 167 tisíc měsíčně. Také vás přitom napadá ono přísloví o velkých bramborách?

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš chce žalovat americký magazín Foreign Policy za kritický text, v němž dva publicisté rozebírají jeho politický úspěch a také jeho podnikání, ale i problematické etapy, jak píší, Babisconiho osobního života. Vicepremiér a ministr financí bude žádat omluvu, a aby jí dosáhl, najme si americké právníky. „Totálně mě poblili,“ svěřil se prý novinářům, kteří ho doprovázejí na americké cestě. Ano. Srozumitelné a přesné vyjádření. Lépe bychom to neřekli.