Jana Havligerová: Husitské kalichy nebo kalíšky?

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Povinná maturitní zkouška z matematiky, kterou chtěl exministr školství zavést v roce 2019, se určitě konat nebude. Nová hlava rezortu Kateřina Valachová „v žádném případě nedovolí, abychom ukřižovali budoucí maturanty na něčem takovém“. Místo toho chce spolu s experty vymyslet, jak neoblíbený předmět vyučovat tak, aby děti bavil.

Jen abychom při vší ohleduplnosti nedospěli k tomu, že když to nejde ani žákům, ani učitelům, raději matematiku nebudeme učit vůbec.

Monarchisté kritizují prezidenta za vyvěšení praporů s husitským kalichem. A spekulují, zda tím Miloš Zeman naznačuje, že se hodlá pro pravdu upálit. Přemítají také, zda se hlava státu tímto gestem nepokouší vyzvat lid ke vzpouře proti státní moci či nevolá po tažení proti Římu.

Prapory se zlatým kalichech na červeném pozadí se třepotají nad Pražským hradem hned dva. Lid obecný – na rozdíl od monarchistů – spekuluje, zda vlastně nezobrazují kalíšky.

V Blansku mají docela jiné starosti. Radnice tam chce rozšířit vyhlášku, která zakazuje volné venčení psů, na další domácí mazlíčky. Obyvatelé za pěkného počasí berou na vycházky fretky, hady, králíky i další hlodavce.
Radní míní, že je nežádoucí takto děsit kolemjdoucí.

Má to ale háček. Podle blanenského starosty Ivo Poláka je otázka, jak přesně pojmenovat všechny ty mazlíčky, neboť dva chovatelé vlastní i lvy. S těmito šelmami sice problémy nejsou, ale když už, tak už. Možná by bylo jednodušší vyjmenovat netolerantní obyvatele města a těm vyhlásit zákaz