Jana Havligerová: Je třeba nastavit procesy

Alena Hanáková

Alena Hanáková Zdroj: profimedia.cz

Premiér Nečas je nespokojený s tím, jak si počínala ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) při vysvětlování důvodů pro odvolání šéfa Národního divadla Ondřeje Černého. Jak Nečas na adresu paní ministryně uvedl, ty rezervy tam jsou a jsou skutečně velké. No, možná se jen ukázalo, že jsou chybně nastavené některé procesy.

Zdeněk Tůma, eso strany TOP 09 v pražských volbách na magistrát, se kvůli pracovnímu vytížení rozhodl skončit ve funkci předsedy finančního výboru. Post opouští v době, kdy hlavní město intenzivně pracuje na přípravě rozpočtu pro příští rok. Řadovým zastupitelem bývalý guvernér centrální banky zůstává, takže stranický dres se sloganem „Prahu si beru na triko“ nejspíš vracet nemusí. Ale měl by.

Do přímé volby hlavy státu se rozhodl vložit někdejší šéf rozvědky Karel Randák. Generál ve výslužbě zároveň ohlásil, že během prezidentské kampaně přeruší angažmá v protikorupčním fondu Karla Janečka. Jestlipak se v kampani vzdá i metod, s jejichž pomocí informace pro protikorupčního magnáta získává?

Trutnovští policisté stíhali autobus kandidátky na prezidenta Jany Bobošíkové, údajně kvůli tomu, že při couvání zničil veřejné toalety. Osazenstvo autokaru proto donutili vrátit se na místo činu. Tam bojovka skončila dobrozdáním dopravních expertů, že se čin nestal. Agitační tým ovšem kvůli tomu nestihl mítink ve Vrchlabí a pozdě dorazil i na sraz s občany v Nové Pace. Policisté se prostě řídili heslem Pomáhat a chránit.