Jana Havligerová: Jedna rána za druhou

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: ctk

Minulý týden jsme se dozvěděli, že rezort financí vede účetní, který je svým duševním obzorem schopen dosáhnout maximálně roční účetní uzávěrky, maximálně jednoho volebního období. A pokud ho vidíme jako politika, pak jedině jako jednoho ze dvou, kteří nejčastěji trpí virózou (tolik Nečas o Kalouskovi). A místo premiéra máme v čele státu chudáčka (Kalousek o Nečasovi).

Copak se asi dozvíme tento týden? Každopádně opozice má o starost méně. Už nemusí jít vládě po krku. Ta to zvládne sama.

Zábava je s pravicí i na pražském magistrátu. Tam je klíčové slovo zrada. Podle exprimátora Bohuslava Svobody uzavření koalice s TOP 09 nebyla jen obvyklá politická dohoda. S tehdejším volebním lídrem TOP 09 Zdeňkem Tůmou, který sice v roce 2010 vyhrál volby, ale primátorem se nestal, se dohodli, že si po dalších volbách vymění místa.

„Tehdy mezi mnou a Zdeňkem vznikla jakási gentlemanská dohoda, že kdyby se situace opakovala a po dalších volbách obě strany vedené námi dvěma vyjednávaly znovu, tak že si to klidně vyměníme. A v topce se to vědělo. Pak ovšem topka Tůmu sama zařízla…“ To bylo poprvé, co Svobodu napadlo, že TOP 09 není úplně férová, když „Zdeňka složili“. Tak to je historka hodná Jaroslava Haška.

Jsou i příjemnější věci. Už zase rostou: hřiby dubové, koloděje, najít podle mykologů můžete i kozáky topolové a křemenáče. Tak vyražte. Na plné koše to není, ale na houbovou polévku nebo smaženici prý ano. Když nic jiného, alespoň relaxujte. Na politiku je třeba mít čistou hlavu.