Jana Havligerová: Lidovci se ve vládě nikdy neztratili

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek

Na lidovce média dotírala tak dlouho, až jejich předsedovi nezbylo než kývnout: Je to tak, ČSSD a ANO už zase o některých problémech diskutují bez nás. Byl to ale v podstatě jen takový povinný povzdech. Na roli pozorovatele a příležitostného glosátora vzájemných půtek zbývajících koaličních partnerů může nejmenší vládní strana jenom vydělat.

Členstvo KDU-ČSL, jehož průměrný věk se pohybuje okolo sedmašedesáti let, určitě ocení „klidnou sílu“ víc než hašteření. A pevné postoje lidovci – alespoň zatím – dokázali dát najevo vždy v pravý čas. V případě církevních restitucí jsou ostří a asertivní, do hádek socialistů s babišovci o důl Paskov či kompenzaci za zrušené regulační poplatky ve zdravotnictví se příliš nezapletli, ale své k tématu řekli. Případ první – jsme pro to, aby peníze státu byly určeny jen pro horníky, ne pro soukromou firmu. Případ poplatků – kompenzace je v koaliční smlouvě a my držíme slovo. Z pohledu voliče to nemá chybu.

Křesťanským demokratům, ač to není příliš nápadné, se prostě daří. Paličatě si do své správy vybojovali rezort zemědělství, v legislativním plánu vlády jsou na předních místech i jejich priority. Třeba změny daně z přidané hodnoty. Pleny se sice ve snížené sazbě zatím neobjeví, mají však závazný příslib, že vláda o souhlas s jejich zařazením bude bojovat v Bruselu. Ještě před prázdninami by měl kabinet dostat na stůl návrh na změnu porodného, ministerstvo financí už také přislíbilo zvyšování slevy na dani u druhého a třetího dítěte. Na své si přijdou i pracující důchodci, jimž by se měla vrátit daňová sleva na poplatníka.

Aniž by bylo nutné ve výčtu pokračovat, lze bez obav říci, že lidovci ani jejich voliči si nemají na co stěžovat. Což jejich partajní šéf jistě dobře ví, a budeli to nutné, začne se tím i důrazněji veřejně ohánět. Zatím má ještě čas, koalice sotva začala vládnout. Opravdu zásadní střety má teprve před sebou. Pro lidovce to bude například nová podoba důchodové reformy, při níž by chtěli prosadit, aby do penzijního systému byly zapojeny celé rodiny.

Jiná věc ale je, že ani sociální demokracie, ani Babišovo ANO jednoduše nemohou lidovce dlouhodobě přehlížet. Jsou sice nejslabší stranou v koalici, ale vymyslet jakoukoli jinou vládní konstelaci by při daném rozložení politických sil bylo přinejmenším obtížné, ne-li rovnou nemožné. Pokud na to šéfové ČSSD a ANO v zápalu předvolebního klání zapomenou, a právě na vrub blízkých voleb jejich aktuální spory jdou, KDU-ČSL jim to bezpochyby dostatečně nahlas připomene.

Lidovci se ještě nikdy neztratili v žádné vládě, ve které figurovali. Know-how Josefa Luxe zdaleka není zapomenuto a v KDU-ČSL jsou političtí matadoři, kteří ho mladému šéfovi dokážou předat. Tak aby se šéfové větších stran Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš nakonec nedivili.