Jana Havligerová: Mimořádná událost

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Anna Vackova, E15

Kvůli mimořádné schůzi dolní komory parlamentu, na níž se mají zákonodárci sejít v půli tohoto měsíce, bude tentokrát zápisník monotematický. Ještě před čtrnácti dny byli jen zneklidněni, před týdnem už vážně znepokojeni a teď jsou přímo zděšeni. Tedy především ti z vládní koalice. Kudy chodí, tudy pomlouvají šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Ano, už jsme si zvykli, že podle některých vládních politiků je Kalousek arcilotr a podle jiných přímo ztělesněním Satana. Vědí to už i malé děti. Podle nanejvýš důvěryhodných vnitrostranických průzkumů ověřujících úspěšnost propagandy přibývají domácnosti, v nichž ratolesti, když něco provedou, říkají: To já ne, to Kalousek.

Tentokrát ovšem exministr financí, místopředseda TOP 09 a šéf klubu téže strany v jedné osobě chystá skutečně ďábelský plán.

Jedním slovem – obstrukce. Mimořádné zasedání sněmovny, které kazí členům úctyhodného sboru zasloužené prázdniny, by se tak mohlo protáhnout do srpna. Kalousek ovšem tvrdí, že nepřipravuje nic zvláštního. Prostě jen chce, aby se všichni kolegové důkladně zabývali služebním zákonem, který mají posléze schvalovat. Jak svěřil Právu, hodlá zákonodárce při jednání o této normě hlavně seznámit se všemi systémy služebních zákonů, jaké existují v zemích Evropské unie a porovnat je.

Kalouskovu špatnost tak budete mít možnost sledovat v přímém přenosu. Snad svou pověst nepokazí. Některým poslancům by zbytečně zmařil šanci nahradit absence. Nejen ty z řádných schůzí, ale i z jednání výborů. Ani na jejich zasedání se mnozí zákonodárci zrovna dvakrát nehrnou.