Jana Havligerová: Místo diety bude najednou plný talíř

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Českem obchází strašidlo. Obavy z něj jsou tak veliké, že premiér i ministr financí hledají nová a nová zaklínadla, ba možná pozvednou i kříž, aby ho zahnali. Ne, nejde o nic velikého mezi nebem a zemí, ale o záležitost vlastně přízemní. Ministerstvo práce hodlá za souhlasu odborů navrhnout zvýšení minimální mzdy zhruba o 500 korun.

Dva rozhodující muži vlády pozvedli silný hlas proti. Přesně v souladu s tím, jak se na minimální mzdu dívaly prakticky všechny pravicové vlády. Minimální mzda a její růst pro ně vždy ztělesňovaly esenci špatných levicových ekonomických rozhodnutí. Aťsi. Pak by ale člověk místo otřepaných ideologických klišé očekával relevantní fakta. Ta ovšem z nějakého důvodu nejsou.

Kolik lidí minimální mzdu pobírá, není jasné. Lze ale tušit, že jich je velmi málo. Ostatně zajímavější by byl údaj, kolik lidí pobírá mzdu takzvaně na ruku. Takové číslo však nelze ověřit. Ale zpět k minimální mzdě. Teze, že se kvůli růstu minimální mzdy zvýší nezaměstnanost, jednoduše plave na vodě. Naopak fakt, že osm tisíc korun je částka, která je nebezpečně blízko výši dávek v nezaměstnanosti, pročež takové peníze nikoho valně nemotivují k hledání zaměstnání, je nezpochybnitelný.

Výsledek debaty o minimální mzdě se předem odhadnout nedá. Ale ať dopadne jakkoli, je to na každý pád pouhá marginálie. Horší je, že podobně jako o výši této částky se planě diskutuje také o mnoha jiných opatřeních, která by měla pomoci chorému hospodářství a přinejmenším zachovat pracovní místa. Výsledky takových diskuzí jsou tristní.

Příkladem budiž kurzarbeit. Velký projekt, také se o něm bouřlivě debatovalo, se smrsknul na školení, jímž zhruba za půl roku prošlo kolem čtyř set lidí. Vůči tomuto číslu stačí postavit údaj o počtu lidí bez práce. Další hodnocení už není nutné.
Nyní by vláda podle představ rezortu práce měla vrhnout na „politiku zaměstnanosti“ až sedm miliard korun.

Ponechme stranou, že ministerstvo už neříká, odkud by se citovaná suma přesně vzala. Mnohem vážnější je, že opět chybí kloudná ekonomická analýza, a tudíž také věrohodné zdůvodnění, proč k opatřením sahat a jaký by právě navrhované kroky měly vlastně přinést efekt. A v jakém časovém horizontu.

Podporou ekonomického růstu a bojem proti nezaměstnanosti by se teď měla zabývat patnáctičlenná pracovní skupina ministrů, odborářů a zaměstnavatelů. Definitivní recept na nějaký rafinovaný zásah proti krizi by měl být hotov do konce dubna. Sláva, vedle Národní ekonomické rady vlády budeme mít ještě další komisi!

Ať autorce těchto řádků všichni odpustí skepsi, ale to nedopadne dobře. Zatímco vláda dosud šmahem a všem ordinovala dietu, teď to naopak zase vypadá na plně naložený talíř. To ovšem vůbec neznamená, že to nutně bude zdravá výživa.