Jana Havligerová: Není nad rychlá řešení

Romské ghetto v Ústí nad Labem

Romské ghetto v Ústí nad Labem Zdroj: E15

Zpráva Amnesty International kritizující diskriminaci Romů v českých školách nevychází podle ministra školství Marcela Chládka z ČSSD z pravdivých údajů. A v ojedinělých případech porušování práva na rovný přístup ke vzdělání jednoznačně selhávají jednotlivci.

Kardinálním argumentem proti zjištěním AI pak podle šéfa rezortu je, že se vláda snaží o začlenění sociálně znevýhodněných dětí včetně Romů do běžných škol. Nač ta snaha, když je absolutně všechno v pořádku?

Účinnou pomoc zemím ve Středomoří, jež čelí enormnímu přílivu migrantů, navrhl bývalý politik ODS Miroslav Macek. Podle něj by se k této invazi mělo přistupovat stejně jako k invazi vojenské. Lodě by se zlikvidovaly před vyloděním, zemřely by též stovky až tisíce lidí, ovšem záhy by bylo po invazi. Macek je přesvědčený, že nynější přístup – podle něj pseudohumanismus – přinese v konečném součtu více mrtvých než ten radikální v pravý čas. Jistě, není nad konečná řešení.

Léčba konopím je v Česku legální od loňského dubna. Jeho jediným dodavatelem je Nizozemsko a jediná lékárna, která léčebné konopí vydává, je v Uherském Hradišti. Gram stojí necelých 300 korun. Státní ústav pro kontrolu léčiv teď hlásí, že levnější konopí z českých zdrojů by mohlo být dostupné koncem roku. A ministerstvo zdravotnictví dokonce připravuje vyhlášku, která rozšíří diagnózy, na něž bude možné konopí předepisovat. Situace se rapidně lepší. Je načase, aby ministerstvo vnitra navrhlo přitvrdit postih pokoutních domácích výrobců.