Jana Havligerová: Politika po česku

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Po víkendu už předseda VV Vít Bárta přirovnal stranu k Terminátorovi, jehož je možné rozstřílet, ale přesto vždy vytáhne do boje. Bylo by to trefné, pokud by k tomu dodal, že tenhle tovar už z pásu sjel s vážnou výrobní vadou. Navíc se ukázalo, že přílišnou výdrž nemají ani baterie monstra. Má vůbec cenu ho oživovat?

Novela, která má straně LIDEM Karolíny Peake umožnit, aby si ve sněmovně založila poslanecký klub, narazí v Senátu.
Proti schválení se hodlá postavit ČSSD, jež má k zamítnutí normy dostatečný počet hlasů. Nehodlají ji však podpořit ani senátoři ODS. Počet šesti členů pro vznik klubu jim prostě připadá příliš nízký.

Nic proti jejich názoru. Ale neměli by při své zásadovosti vyzvat premiéra Nečase, aby složil vládu? Ne, asi ne. Na udržení kabinetu je takový počet poslanců tak akorát.

Jeden a půl dne usilovného jednání dolní komory parlamentu vyčerpal všechny účastníky natolik, že čtvrtek si téměř všichni škrtli z kalendáře. Kvůli tomu, aby se vůbec dostavil někdo z vlády, bylo nutné schůzi sněmovny přerušit. Poslaneckých omluv bylo tolik, že by bylo jednodušší, jak poznamenal místopředseda sněmovny Jan Hamáček, nahlásit, kdo je přítomen.

Kvůli nízkému počtu přítomných se nakonec ani nedalo hlasovat. Podobné to bylo například i v prosinci. Na interpelace dorazilo padesát poslanců, z vlády jen premiér Nečas. Ti zákonodárci, kteří sedí v base, by v dohledné době měli přijít o plat.

Týká se to v podstatě dvou lidí. Víc by se určitě ušetřilo, kdyby se stejně zacházelo i s absentéry.