Jana Havligerová: Poslanci i vláda se činí

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny.

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny. Zdroj: CTK

Prázdninové nasazení poslanců nepolevuje. Minulý pátek se na pokračujícím mimořádném zasedání sešli v 9 hodin a v 10.14 hodin předseda sněmovny Jan Hamáček vyhlásil pauzu do 13 hodin. O minutu později pak na základě dohody předsedů poslaneckých klubů jednání přerušil do pátku 8. srpna.

Hamáček patřil k těm, kteří hovořili nejdéle. Hned na začátku musel přerecitovat poněkud monotónní omluvenky padesátky nepřítomných zákonodárců – osobní, zdravotní, rodinné či pracovní důvody. I středoškoláci mají při výmluvách větší fantazii.
Ačkoli omluvit nepřítomnost v práci pracovními důvody je důmyslné.

Termín registrace k podzimním komunálním volbám se kvapem blíží, kandidátní listiny se zahušťují. Do pražského politického života se možná vrátí Milan Jančík. Z časů, kdy stál v čele radnice Prahy 5, si ho jistě pamatujete. Zájem o něj projevila jedna z nově vzniklých pravicových stran, která teď čeká na jeho reakci.

Definitivně rozhodnuti bojovat o voliče jsou další bývalí členové ODS: Jiří Janeček na kandidátce Občanské konzervativní strany a Oldřich Vojíř s pražským exprimátorem Janem Koukalem za stranu Toryové. Tak barvitý výběr si snad ani nezasloužíme.

Napilno má také vláda, láme si hlavu s tím, jak zatočit s lidmi, kteří si žijí nad poměry. Věc je to složitá. Mimo jiné by se nejspíš musela vypracovat mapa „blahobytu pro území České republiky, která by rozlišila míru blahobytu v závislosti na charakteru jednotlivých regionů“, soudí ministerstvo financí. Ale proč jít na věc komplikovaně, nestačili by státem placení udavači?