Jana Havligerová: Prezidentské omyly

Martin Konvička vedle Miloše Zemana

Martin Konvička vedle Miloše Zemana Zdroj: ctk

Prezident republiky v rozhovoru pro deník Dnes prohlásil, že lídra Bloku proti islámu Martina Konvičku, se kterým stál 17. listopadu na jednom pódiu a společně s ním si zazpíval hymnu, viděl na Albertově poprvé. Dokonce ani nevěděl, že se jmenuje Martin. Nevídáno, neslýcháno. Miloš Zeman poprvé v životě nedělá chytrého.

Povolme cyklistům alespoň dvě piva, razí sociálnědemokratický senátor Zdeněk Škromach. Oficiálně hodlá svůj návrh představit začátkem roku, aby se diskuze o něm strhla na jaře, kdy na jižní Moravu zamíří turisté na návštěvu vinných sklepů.

Zákonodárci z dolní komory parlamentu zase chtějí zmírnit protikuřácký zákon. Zákaz kouření by podle nich neměl platit pro hospody v obcích, které mají méně než pět stovek obyvatel. Nebo by v obcích, kde je jen jedna hospoda, o zákazu kouření rozhodl starosta. Krajské a senátní volby se sice konají až na podzim příštího roku, ale přípravu není radno zanedbat.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan projevil lítost nad sestřelením ruského bombardéru. Podle něj by bylo lepší, kdyby k incidentu, který vyhrotil vztahy obou zemí, vůbec nebylo došlo. Kdyby Turecko vědělo, že je to ruský stroj, možná by volilo jiný přístup. Jistě. Kdyby Turecku bylo došlo, jaké sankce budou následovat, docela určitě by volilo jiný přístup.