Jana Havligerová: Primátorka v nesnázích

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Praha má, teď už oficiálně, první primátorku v historii. Adrianu Krnáčovou z hnutí ANO zvolilo do čela metropole třiatřicet zastupitelů z pětašedesáti. Výsledek hlasování říká o složitosti mise budoucí pražské vlády a o jejím postavení téměř vše. Nová radniční koalice se v zastupitelstvu opírá o většinu jediného hlasu a rizikové je i samo její složení – fakticky ji tvoří pět frakcí, přičemž celé zastupitelstvo je ještě rozdrobenější, skládá se z devíti partají.

Za povšimnutí stojí i další fakt. Radnice jednotlivých městských částí budou mít vesměs dál pod kontrolou ODS či TOP 09, což dál posílí jejich snahu o získání větších rozhodovacích pravomocí na úkor magistrátu. Dosahování nějaké širší shody na centrální pražské úrovni pak bude hodně obtížné.

Jednoduché to ale nebude ani uvnitř samotné koalice. Nezbytná bude železná kázeň, její členové by si málem měli nasadit svěrací kazajky. Stačí se podívat na první důležitou volbu. Podle závazné dohody má kontrolní výbor vést opozice. ANO na přání Krnáčové, stejně jako Trojkoalice daly hlas kandidátovi Pirátů, sociální demokraté exprimátoru Tomáši Hudečkovi. Pravda, v koalici předem oznámili, že dají přednost zástupci nejsilnější opoziční frakce, ale rozhodný tah jedním směrem vypadá jinak.

Nicméně problémy koalice mohou být Pražanům jedno. Podstatný je program. Programové prohlášení hodlá koalice představit do dvou měsíců, ale něco už víme předem. Pražská vláda hodlá ukazovat přívětivou tvář. Tomu odpovídá i startovací výstřel. Roční kupon na hromadnou dopravu má od ledna zlevnit na deset korun denně. Je to podobná strategie, jakou volí centrální vláda: hlavně předvést, že jsme jiní než naši předchůdci. Alespoň v první fázi se na peníze nehledí. Není to zase tak divné. Pražská radniční koalice se rodila za bedlivého dohledu vůdců vládních stran, převzetí centrální strategie bylo nabíledni. Zvlášť když hnutí ANO speciální program pro Prahu nemělo, takže mu přišly velmi vhod alespoň cíle sociální demokracie, jako jsou projekty sociálního bydlení anebo problematika bezdomovců.

Chleba se ovšem bude doopravdy lámat na úplně jiných záležitostech. Tunel Blanka, Opencard, stavba metra D nebo železnice z centra města na letiště. To jsou věci, které pustily, pouštějí a ještě mohou pustit žilou radničním financím. Nemluvě o tom, že zvláště první dvě už Pražanům pijí krev tolik, že pokud je nová rada nedokáže rychle dořešit, bude všechna její další snaha marná.

Za aktuálním vedením Prahy pevně stojí současní „vládci celé země“. Kardinální otázkou, na niž zatím chybí jasnější odpověď, proto je, zda trvání nové radniční koalice není dáno v první řadě dobou, po kterou bude šéf hnutí ANO ochoten kooperovat na nejvyšší úrovni s předsedou sociální demokracie.