Jana Havligerová: Rozpočet a samé špatné zprávy

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Letošní hospodaření státu prozatím končí schodkem dosahujícím téměř dvaapadesáti miliard korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je výsledek lepší, schodek se podařilo stáhnout i oproti letošnímu červnu. Hrubá čísla ovšem sama o sobě téměř nic neříkají.

Schodek státního rozpočtu sice klesl, ale na výběru daně z přidané hodnoty ve státní pokladně schází proti plánu osmnáct miliard korun. Tím se jasně potvrzuje, že letošní zvýšení snížené sazby DPH z deseti na čtrnáct procent nepřináší kýžený efekt. Naopak, jako oprávněné se ukazují obavy z počátku roku, že tento zásah podlomí spotřebu domácností.

Lidé jsou opatrnější, kvůli zdražení zboží i služeb začali obracet každou korunu a nakupují méně než dřív. Výdaje přiškrtil i soukromý sektor. Obrátit tento trend vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci hned tak nepůjde.

Přiznává to ostatně i ministerstvo financí. Suše konstatuje, že inkaso očekávané za celý letošní rok nebude naplněno. Od jisté úrovně je zvyšování daňových sazeb prostě kontraproduktivní. Na podzim, kdy se parlament vrátí ke schvalování dalšího daňového balíčku, nebude mít vláda vůbec snadnou pozici.

Bídný výběr DPH ovšem není jedinou špatnou zprávou, kterou sedmiměsíční bilance přinesla. Stále hlouběji se propadá i schodek pomyslného penzijního účtu. Z detailnějších dat, která zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení, vyplývá, že momentálně je nejhorší za posledních pět let.

Zvyšuje se především počet těch, kteří odcházejí do předčasného důchodu, zatímco počet lidí, kteří do systému platí, zůstává víceméně stejný. A prognóza ani v tomto případě není příznivá. Pokud bude ekonomika stagnovat, poměr se nezmění, příliv předčasných penzistů bude nabývat na intenzitě.

A do třetice všeho špatného – pro rozpočtové příjmy i výdaje státního rozpočtu je životně důležité, kolik peněz do Česka připlyne z Evropské unie. Ministerstvo financí tentokrát na rovinu říká: Rozhodujícím pro splnění rozpočtového cíle bude obnovení čerpání prostředků z evropských fondů.

Skoro by se chtělo odvětit – omezte se na novinky. Jenže na to je problém s čerpáním evropských prostředků příliš vážný. Skandály, podezřelé okolnosti a šlendriány kolem čerpání evropských fondů vylézají jako houby po dešti. Pro Kalouskův rezort to nevěstí nic dobrého. Spíše než příjmy může kvůli místním problémům očekávat zvýšené výdaje.

Ministerstvo financí v posledním výhledu oznámilo, že kvůli horšímu vývoji ekonomiky a nižším příjmům státu letos hrozí prohloubení schodku státního rozpočtu proti tomu naplánovanému o deset miliard korun. Berme to jako prognózu spíše optimistickou.