Jana Havligerová: Rozpočet bez emocí

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Ani ovace, ani bučení. Projednávání státního rozpočtu na příští rok provází těžký nezájem poslanců na levici i na pravici, přestože debata nad klíčovým finančním plánem vlády bývá označována za vrchol politické sezony.

Možná je to tím, že vznik návrhu tentokrát provázel takový chaos, že poslanci už vyčerpali dostupné zásoby emocí. Možná tím, že předlohu začíná sněmovna projednávat téměř o měsíc později, než je obvyklé, a tak si všichni včetně opozice přejí, aby tuhle trapnou záležitost už měli z krku.

Rozpočtové provizorium si dnes nikdo nevezme na triko. Rezignace či nezájem čišely během prvního čtení z každého koutu sněmovny. Opozice přišla s kritikou jen z povinnosti, vláda se nenamáhala vůbec.

Vida. Když zákonodárce tlačí čas a před sebou mají nevábnou vidinu vánočního jednání, obejde se jejich rozprava bez obvyklého cirkusu.