Jana Havligerová: Stát jsem já

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek (vpravo) v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek (vpravo) v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zdroj: ctk

Tradiční nedělní diskuzní pořad České televize se opravdu povedl. Tedy alespoň část, v níž se střetl Andrej Babiš s Miroslavem Kalouskem. Širých lánů, které dal moderátor vicepremiérovi k dispozici, šéf ANO využil. Nikoli však k vysvětlení vládní politiky anebo k diskuzi s exministrem financí o fiskální politice. Zásadní poselství vyslal Babiš dvě.

Zaprvé Kalousek je největší korupčník všech dob a Babiš nechápe, proč je takový člověk vůbec zván do televizního studia. Zadruhé Babiš řídí stát jako firmu a ta firma je úspěšná. Ještě úspěšnější by byla, kdyby ANO nemuselo vládnout v koalici, protože „ČSSD je nastavena na utrácení peněz“.

Nejčastěji znějícím slovem byla „lež“. Jako reakce na cokoli, co řekl Babišův protivník. Nedivte se, hnutí ANO padají volební preference. To ale není omluva pro Českou televizi. Autorka tohoto textu jakožto koncesionářka žádá o vrácení poplatku za měsíc říjen.